Закордонні ЗМІ про арешт Корбана: очевидне політичне підґрунтя

Політика
2 Листопада 2015, 13:30

У британській редакції видання Reuters впевнені, що нещодавній арест Генадія Корбана мав політичне підґрунтя. До такого висновку автор прийшов після спілкування із адвокатом затриманого. 

Автор вважає, що сам Корбан у цій ситуації має дуже незначну роль. «Цей арешт спрямований в першу чергу проти Коломойського, українського банківського, енергетичного та медійного магната, — і є черговим крок у війні за владу, що точиться між українським олігархатом з часів протесту на Майдані 2013-го», — йдеться у статті. 

У статті також зауважується, що президент Порошенко наразі знаходиться під тиском з боку суспільства, оскільки генпрокуратура, очолювана Віктором Шокіним, не спромоглась притягнути до відповідальності колишніх та поточних корупціонерів у органах влади — протягом останніх місяців таких справ майже не було. 

У німецькому виданні Deutsche Welle звернули увагу на коментар президента Порошенка стосовно затримання Корбана: мовляв, це лише початок. «У нас немає імунітету від розслідування, притягнення до відповідальності за корупційні злочини ні в кого – ні від команди нової влади, де також мають бути порушені справи, ні від старої влади, де усі винні мають бути притягненні до відповідальності», — наводить автор його слова. 

У виданні вважають, що арешт Корбана є продовженням боротьби із корупцією, проте інкримінують йому й інші злочини. «Зокрема, йдеться про створення злочинної організації, привласнення ті розтрату майна, а також затримання представника влади або працівника правоохоронних органів у якості заручника», — підсумовується у статті. 

У польському виданні Gazeta Wyborcza не надто повірили заявам президента Порошенка та Генпрокуратури про те, що арешт Корбана був здійснений виключно у рамках боротьби із корупцією та організованою злочинністю. 

Свою думку автор будує на базі заяв партії «УКРОП» про те, що цей арешт має чітку політичну мету і є апогеєм тиску на їх політичну силу, яка стала доволі успішною на нещодавніх місцевих виборах. Окрім того, є і теорія зговору. «Партія поінформувала про те, що існує змова між Петром Порошенком та Владіміром Путіном про те, аби віддати Донбас проросійським сепаратистам», — зауважує автор. 

Але у виданні і цьому не повірили. «Доказів змови немає, проте політичний підтекст арешту, безумовно, є… Коломойський, один із найбагатших людей в Україні, до цього березня був губернатором Дніпропетровської області. Він також активно спонсорував батальйони, які брали участь у війні із сепаратистами на Донбасі». 

Видання також звернуло увагу на слова Філатова про мобілізацію партії. «Близький сподвижник Коломойського та Корбана Борис Філатов заявив, що партія пройшла у багато рад по всій країні і має в сумі близько тисячі депутатів — і тому цілком може вивести людей на вулиці Києва, аби з'ясувати, на чиїй стороні правда», — резюмує автор. 

У ізраїльському виданні The Jerusalem Post обурились арештом Корбана передусім тому, що він був важливим членом єврейської громади України. «Корбан є видатним українським політиком та довіреною особою єврейської спільноти Дніпропетровська», — зауважує автор. 

У виданні також не сприйняли на віру слова про те, що арешт не має політичної мети. «Борис Філатов заявив, що це однозначно «політичне переслідування», і що  Порошенко так «попереджує нас», — йдеться у статті. 

Втім, це попередження стосується олігархів, а не власне євреїв — такий висновок у виданні зробили на підставі коментаря від Едуарда Долінського, члена Українського Єврейського Комітету. «Арешт не становить загрози українським євреям. Може постраждати тільки дніпропетровська спільнота, оскільки Корбан був одним із донорів», — підсумовує автор.