Світ про Україну: Втручання Росії у сирійський конфлікт не означає, що Путін забуде про свій «проект номер один»

Політика
5 Жовтня 2015, 15:54

У американському виданні Foreign Policy вважають, що військова операція Росії у Сирії нерозривно пов'язана із конфліктом в Україні. Однак, хоч на Донбасі зараз і стало спокійніше, ситуацію там не можна випускати із поля зору.  «Дивовижним чином активність проросійських сепаратистів припинилась саме тоді, коли військова авіація у Росії розпочала свою операцію у Сирії. Однак, незважаючи на затишшя, кровопролиття продовжується, а спостерігачі ОБСЄ повідомляють, що сили бойовиків зростають», — пишуть автори. 

Вони вважають, що цим затишшям Путін намагається підірвати позиції тих європейців, які виступають за посилення санкцій проти Росії. «Якщо на сході України буде спокійно, європейським лідерам буде доволі важко довести необхідність санкцій проти країни, яка зупинила свою кампанію там і натомість намагається допомогти у розв'язанні конфлікту в Сирії.  Створення такого спантеличення і суперечок серед лідерів країн ЄС — одна із цілей Путіна», — наголошується у статті. 

Видання Politiko пише, що військова операція Росії у Сирії не означає, що Путін хоч на час забуде про свій "проект номер один" — Україну. Зовсім навпаки, російський президент намагатиметься використати ситуацію в Сирії задля посилення своїх позицій на міжнародній арені, що неодмінно вплине і на події в Україні. «Короткострокова ціль Владіміра Путіна у Сирії — допомогти Башару аль-Ассаду зберегти владу. Проте у довгостроковій перспективі присутність Росії у Сирії — це важіль впливу. Путін уже пробився через дипломатичну ізоляцію, яка почалась через Україну, він навіть записав у свій актив зустріч із Обамою», — йдеться у статті. 

Тепер зв'язок між Кремлем та Заходом встановлено, проте як його використають у Росії? «Тепер Путін у переговорах може вимагати зняття санкцій та мовчазне визнання російських інтересів в Україні в обмін на послаблення своєї активності у Сирії… Проблема у тому, що Захід не знає, чого від Кремля очікувати. Усі, хто каже, що знає, що має на думці російський президент — брешуть», — пише автор. 

Американське видання The New York Times пише, що паризька зустріч лідерів країн "нормаднської четвірки" була важливою передусім для України, адже зараз Європа зайняти вирішенням міграційної кризи, а увага світу привернута до подій у Сирії — за таких обставин війна на Донбасі відійшла на другий план. Паризький саміт, таким чином, давав змогу повернути її у інформаційний простір. 

Автори зауважили, що усі четверо лідерів виступили проти того, аби сепаратисти проводили свої вибори 18 жовтня, натомість вони повинні бути проведені 25 жовтня за українським законодавством. Однак успішність проведення виборів 25 жовтня — під сумнівом. «Важко уявити такий розвиток подій, що сепаратисти виграють організовані Україною вибори. А якщо цього не стається, то Росії немає сенсу ці вибори підтримувати. Але ні Росія, ні Україна не хочуть бути відповідальними за їх зрив», — йдеться у статті.  

У німецькому виданні Süddeustche Zeitung звернули увагу на те, що паризький саміт «нормандської четвірки», який планували присвятити українським справам, значною мірою вийшов про Сирію — і саме тому не можна розглядати ці теми окремо.  

«Олланд та Меркель, звісно, намагаються не думати про те, що путінська гра м'язами у Сирії може значно посилити російські позиції у майбутній боротьбі за Україну. «Ні-ні», — запевняють обоє cміливо, — «немає жодного зв'язку між цими двома кризами». Така позиція заважатиме їм ефективно вести переговори та може дорого коштувати Україні у майбутньому», — застерігає автор. 

Бернд Ріґерт, німецький політолог та дописувач видання Deutsche Welle вважає, що у зовнішній політиці Кремля всі вчинки є взаємопов'язаними. «Не можна говорити про конфлікт в Україні, не розмовляючи у той самий час про війну у Сирії та кризу біженців у Європі. І за мотузки при цьому, безсумнівно, смикає російський президент Володимир Путін», — вважає він 

На думку Ріґерта, паризький саміт показав, що не варто сподіватись на швидке розв'язання російсько-українського конфлікту. «Реалізацію мінського мирного плану Кремль допускатиме повільними кроками. Конфлікт має й далі вирувати, залишаючись заставою у великій грі», — йдеться у його статті. 

Експерт наголошує на тому, що Порошенку вдалось досягти у Парижі хоч чогось, хоч і не того, за чим він туди їхав: вибори у сепаратистів не відбудуться. Проте перед Україною наразі стоїть низка більш складних завдань. «Але більш важливим є питання контролю кордону з Росією українськими урядовими військами. І от саме до цього ще далеко… Росія продовжує грати у покер. А Меркель і Олланд поки що не мають козирів у рукаві», — резюмує автор. 

Британське видання The Guardian вважає, що Росія уже стомлена конфліктом на Донбасі — це можна чітко побачити у російських ЗМІ. Українсько-російський конфлікт там відходить на другий план, а його місце займають події у Сирії. «Ті журналісти, які повідомляли про стан справ на українському фронті, — уже в Дамаску; ті хто кричали про загрозу з боку «київської хунти», тепер описують усі страхи, які чинить ІДІЛ, і наголошують на тому, що від Росії до Сирії менше тисячі кілометрів», — йдеться у статті. 

«Проте таке швидке зміщення уваги російського суспільства може бути частиною плану. Сирійську операцію можуть використати для утвердження образу «особливої місії» Росії у світі — як продовження конфлікту на Донбасі», — вважають автори.