Обама також відмовився їхати на Олімпіаду до Путіна

18 Грудня 2013, 14:10

Делегацію на церемонії відкриття Олімпіади-2014, що починається 7 лютого, очолить колишній міністр національної безпеки, президент Каліфорнійського університету Джанет Наполітано.

До складу делегації також увійшли посол США в Росії Майкл Макфол, помічник президента США і заступник голови апарату Білого дому Роберт Наборс, олімпійський чемпіон з фігурного катання Брайан Бойтано і тенісистка Біллі Джин Кінг.

На закритті Олімпіади-2014 23 лютого делегацію очолить перший заступник держсекретаря США Вільям Бернс.

До складу делегації включено Майкла Макфола, олімпійських чемпіонів-ковзанярів Бонні Блера та Еріка Хайдена, хокеїстку Кейтлін Кахо.

«Делегації відвідають спортивні заходи, зустрінуться з американськими спортсменами та візьмуть участь у церемоніях відкриття і закриття Олімпіади», – йдеться у повідомленні.

За офіційною версією Білого дому, графік Обами не дозволяє йому відвідати Олімпіаду.

Крім того, віце-президент США Джо Байден також не поїде в Сочі.

Американські ЗМІ вже зауважили, що це перша Олімпіада з 1988 року, на якій до складу американської урядової делегації не увійшли ні президент, ні екс-президент, ні віце –президент, ні члени їх родин.

Раніше Обама відмовився оголошувати бойкот Олімпіади в Сочі, незважаючи на розбіжності з російським керівництвом щодо закону про заборону гей-попаганди.

Найбільше американські ЗМІ зацікавив той факт, що до складу делегації на відкриття Олімпіади в Сочі потрапила 70-річна знаменита тенісистка, рекордсменка за кількістю перемог у Вімблдоні Біллі Джин Кінг, яка не приховує своєї гомосексуальної орієнтації. USA Today називає це рішення «геніальним» і зазначає, що це повідомлення, спрямоване безпосередньо президентові Росії Владіміру Путіну, і сигнал росіянам, права яких обмежені через вищеназваний російський закон.

Хокеїстка Кейтлін Кахо, що увійшла в делегацію на закритті Олімпіади, також представниця ЛГБТ -спільноти, але Кінг знають більше через її боротьбу за рівноправність.

Як повідомлялось, раніше кілька перших осіб держав вже заявивли, що не поїдуть на Олімпіаду в Сочі. Зокрема, туди не поїде президент Франції Франсуа Олланд, президент Німеччини Йоахім Ґаук та президент та прем’єр-міністр Польщі Броніслав Коморовський і Дональд Туск  

Нагадаємо, у жовтні представники російської опозиції закликали керівників Європейського союзу та країн Європи бойкотувати зимову олімпіаду в Сочі.