Реакція Заходу на штурм Майдану: нещирі круглі столи, огида до дій влади та втрата довіри до Януковича

11 Грудня 2013, 19:46

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон стурбована, що міліція застосовує силу, аби прибрати мирних людей з центру Києва.

«Я була серед вас на Майдані ввечері й мене вразила рішучість українців, які виступали за європейську перспективу країни.  Нині, кілька годин потому, я з сумом спостерігаю за тим, як міліція застосовує силу, щоб прибрати мирних людей з центру Києва», – сказано в заяві дипломата.

 

Згодом США висловили свою відразу щодо рішення української влади застосувати силу до мирного протесту у Києві в ніч на 11 грудня. 

"США висловлюють свою огиду щодо рішення української влади відреагувати на мирний протест на київському Майдані використанням спецпризначенців, бульдозерів та кийків, а не повагою до демократичних прав та людської гідності. Ця відповідь є неприйнятною та не личить демократії», – йшлося у заяві держсекретаря США Джона Керрі.

 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликав припинити насильство і зробити негайні кроки для відновлення довіри.

«Мій заклик до української влади – негайно припинити будь-які насильницькі дії і провокації, розслідувати всі випадки застосування сили і покарати відповідальних. Українська влада за останній час, особливо цієї вночі, втратила багато довіри», – йшлося у заяві дипломата.

Згодом Лінкявічюс висловив здивування, «як так сталося, що під час місії Євросоюзу і США відбулися такі події даної ночі".

"Нагнітання ситуації це нікому не на користь і треба знайти сили, якісь аргументи, треба якось сісти за стіл і починати переговори", – пояснив міністр.

Тим часом у заяві польського МЗС висловлюється жаль, що застосування сили до мирних демонстрантів допускається у країні, яка очолює ОБСЄ.

У Польщі нагадують, що принципи Європи "ніяк не можуть бути узгодженими з тим , що ми бачили увечері в Києві".

 

А екс-глава представництва НАТО в Києві Джеймс Грін зауважив, що з владою України потрібно розмовляти мовою санкцій.

"Час для терпіння закінчився. Наша відповідь має бути мовою, яку зрозуміють бандити: Санкції, арешт активів і презирство", – заявив Грін.

 

 

Своє обурення штурмом Майдану висловив і міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

"Євразія проти Європи на вулицях Києва сьогодні вночі. Репресії проти реформ. Сила проти людей", – написав міністр у своєму Twitter у середу вранці.

 

 

Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський зазначив, що нічні події в Києві продемонстрували небажання президента  Віктора Януковича до діалогу з врегулювання ситуації в країні.

"Ми вже знаємо, чого очікувати. Заклики до круглих столів абсолютно нещирі, тому що ми бачимо міліцію на майдані навіть у присутності Кетрін Ештон. Це ще раз демонструє той факт, що для Януковича ці аргументи діалогу і консенсусу не мають значення», – підкресли Кваснєвський.

На його думку, зараз "абсолютно ясний план Януковича".

 

Свою думку висловила й екс-голова моніторингового комітету ПАРЄ Ганне Северінсен.

«Було би успіхом, якби вдалося зібрати владу і опозицію за круглим столом, аби шукати вихід із ситуації. Гадаю, найкращим виходом були би дострокові президентські вибори. Чим швидше, тим краще. Янукович втратив довіру народу», заявила Северінсен.

 

Глава МЗС Німеччини Гідо Вестервеллє заявив, що український уряд має розпочати реальний діалог з народом, а не зачищати Майдан від протестувальників.

"Замість заборони протестів та зачистки Майдану, реальний політичний діалог слід розпочати, а не продовжувати обіцяти", – закликав глава МЗС Німеччини.

 

 

Із заяви прем’єра Канади Стівена Гарпера щодо ситуації в Україні стало зрозуміло, що Канада буде уважно стежити за розвитком подій в Україні та розглядати усі можливі методи реагування.

"Канада глибоко занепокоєна розвитком подій минулої ночі в Україні. Рішення української влади використати загони спеціального призначення проти мирних протестуючих на Майдані в Києві є недемократичним і надмірним. Особливо хвилює той факт, що це відбулося лише через кілька днів після застосування міліцією сили проти мирних демонстрантів, здебільшого студентів", – заявив політик.

 

А заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд підкреслила, що методи, використані сьогодні вночі для розгону учасників акції протесту в центрі Києва в ніч на середу неприйнятні в сучасному, демократичному, європейському суспільстві.

"Я надзвичайно чітко дала зрозуміти президенту України, що те, що відбувалося сьогодні вночі в контексті заходів безпеки, абсолютно неприйнятно в сучасному, демократичному, сучасному суспільстві і державі", – сказала Нуланд в середу в коментарі журналістам після зустрічі з президентом.

 

Міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Ґейг висловив глибоку стурбованість рішенням українського уряду вислати спецназ проти мирних демонстрантів на Майдані Незалежності у ні чна 11 грудня.

«Такі дії є неприйнятними. Велика Британія твердо відстоює разом з українським народом його бажання майбутнього, що буде побудоване на співпраці із європейськими партнерами і повагою до європейських цінностей», – наголошується у заяві Вільяма Ґейга.

 

А Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус закликав врегулювати кризу в Україні шляхом діалогу.

"Фабіус виступив проти застосування сили (в Україні) і закликав сторони до стриманості та діалогу", – повідомив на брифінгу в Парижі представник МЗС Франції.

 

Також політичний комітет Парламентської асамблеї Ради Європи висловив занепокоєння насильницькою ескалацією кризи в Україні.

"Як держава-член Ради Європи, поділяючи цінності, яких дотримується організація, Україна має поважати європейські стандарти у сфері свободи зібрань, вираження думок", – зазначили у комітеті.

Нагадаємо, вночі 11 грудня бійці спецпідрозділу «Беркут»  та військовослужбовці почали штурмувати барикади Майдану.

Проте через активний опір мітингувальників та оперативний під’їзд киян у центр столиці силовикам не вдалося провести зачистку центру громадянського спротиву.

Опозиція заявила, що після штурму Майдану Янукович "плюнув у обличчя" українцям і закрив шлях до компромісів.