Виборча ніч в штабі лідера і лузера

Політика
27 Жовтня 2014, 17:42

І в одному, і в іншому витало невдоволення, але коли в штабі Блоку Петра Порошенка воно стосувалося лише несподівано низької, незапланованої підтримки, то в штабі Громадянської позиції Анатолія Гриценка, йшлося про повне фіаско. Українські соціологи знову, м’яко кажучи, дещо помилилися в своїх прогнозах і приписали забагато відсотків тим, кому мабуть було потрібно записати і замало тим, кому не дуже симпатизували. Хоча, можливо, проблема і не в соціологах, а у непередбачуваності та загадковості душі українського виборця.

Надія, яка вмирає останньою, померла в штабі Громадянської позиції після оголошення результатів національного екзит-полу, що нарахував політсилі «справжнього полковника» аж 3,5 %, хоча ще на початку жовтня опитування від GfK Ukraine пророкували їй аж 7,3% підтримки. До середини жовтня, в іншому прогнозі, за версією групи «Рейтинг», результат вже балансував на межі прохідного бар'єру, підтримати Громадянську позицію бажало 4,6%. Але надія тоді ще не могла померти, бо завжди варто сподіватися на диво. Втім, дива не сталося і за годину після закінчення виборчого дня та оприлюднення результатів Національного екзит-полу, в штабі політсили не виявилося навіть одного вповноваженого чи бажаючого прокоментувати результат «народної любові» і плани на майбутнє. Працювала тільки прес-служба та сумно сиділи люди, дуже схожі на охоронців. Всі решта, нібито подалися роздавати коментарі на телеканали, а тому відповіді порадили шукати на сайті партії: «скоро там все з’явиться».

І справді, невдовзі з’явився коментар лідера партії Анатолій Гриценка, який щоправда стосувався не власних здобутків, а результатів президентського блоку. В ефірі одного з телеканалів Гриценко назвав підтримку БПП «жовтою карткою» для президента і висловив думку, що «те, що жодна політична сила не отримала 226 голосів у парламенті, для країни краще. Ніхто один не буде контролювати парламент. Будуть змушені домовлятися, змушені формувати коаліційний уряд». А от про те, що лідер партії ГП вирішив подати у відставку з поcади глави вдалося дізнатися вже не з офіційного сайту, а з того ж таки прямого ефіру. Чому таку важливу інформацію посоромились оприлюднити однопартійці, можна тільки здогадуватись, але вона справді цікава. «Оскільки наша партія не пройшла, – сказав Гриценко, – я впевнений, що відповідальність чи безвідповідальність мають прізвище. Я був уповноважений партією вести цей корабель до перемоги, це не вдалося. Відповідно до європейської практики, коли ЦВК підтвердить всі результати, я подаю у відставку з поста глави партії.»

Чиатйте також: Прем’єр наш: як в штабі Народного фронту пройшов день виборів

Куди більш атмосфера панувала в штабі пропрезидентського блоку в Мистецькому Арсеналі, де ще до закриття голосування гостей запросили на святковий фуршет, щоправда помітно скромніший, ніж на президентських перегонах. Пригощали канапками, соком, вином і кавою з цукерками Рошен. Незважаючи на неочікувано нижчі результати, тут намагалися не виказувати свого розчарування. Лідери блоку Юрій Луценко та Віталій Кличко, яким довелося сходу прокоментувати дані екзит-полів, воліли не торкатися цифр, а зосередитись на позитиві. Кличко був доволі лаконічним і хоч не випромінював оптимізму, то принаймні говорив, що в парламенті вперше буде широка присутність демократичних сил, які обов’язково сформують коаліцію, а комуністи як антиукраїнська сила вперше не будуть присутні в парламенті. Загалом, поразка комуністів, того вечора не аби як тішила більшість коментаторів. На цьому намагалися наголошувати і виглядало, що в такий спосіб, тут хочуть підсолодити власний не надто привабливий переможний результат.

Луценко був більш красномовним і емоційним. Почав з привітання, що в Україні відбулися демократичні вибори, помахав перед присутніми євромайданівськими стрічками, наголосивши, що з цього все почалося і ствердив, що нарешті відбулося остаточне перезавантаження української влади. «Сьогодні вперше за багато років, ми можемо говорити, що маємо стійкий український парламент. Понад 90% голосів за партійними списками, віддано за проукраїнські партії.  Не менше 60% за європейську перспективу України. Відтак, Україна має всі можливості йти призначеним Майданом шляхом до ЄС.»

Оцінюючи вибори, Юрій Віталійович також зосередився на позитиві, зазначивши: «ми щасливі, що очолюємо рейтинги цих виборів, які демонструють європейський і суверенний вибір українського народу». Він подякував виборцям за підтримку, висловив переконання, що потрібно негайно почати створювати демократичну коаліцію і починати втілювати реформи, але відповідаючи на питання про все-таки невисокий показник підтримки блоку, дещо злукавив. Соцопитування на старті кампанії давали мовляв все ті ж 25%, які є зараз і з врахування непроходження багатьох партій, ця цифра виросте. «Ми можемо сказати, що утримали свій результат, третина виборців, з тих, що прийшли на вибори, підтримали курс президента», – заявив Луценко. Серед причин невисоких результатів Луценко відзначив зокрема політику ненападу з боку президентської політ сили. «Можливо, ми не добрали кілька відсотків тому, що не критикували своїх опонентів, хоч і було за що, але зате ми забезпечили чистий виборчий процес зі сторони президентського блоку.»

Можна було б і не чіплятися до слів шанованого політика, коли б вони дещо не відповідали дійсності. 25%, а коли точніше 23,1, це явно не третина, а четвертина, очікування все-таки були близькі до 40%, а результат сили, яка очолює рейтинг, лише на соціологічну похибку випереджає підтримку, хоч і дружнього, але конкурента Народного Фронту, що буквально дихає в спину зі своїми 21,2%.

Читайте також: Екс-регіонали тихо радіють результатам виборів

Короткий брифінг несподівано закінчився появою в імпровізованому кафе гарячих ковбасок, тушених овочів і повідомленням з вуст в уста, про можливий приїзд президента. В доцільності візиту лідера нації щоправда багато хто сумнівався, бо не було насправді видимої для цього причини. Але кількість охоронців зненацька збільшилася, з’явився навіть екс-міністр оборони Валерій Гелетей, віднедавна знову начальник Управління державної охорони України, якого щоправда показово зневажливо ігнорувала більшість присутніх і президент все-таки приїхав.

Приїхав не сам, а з дружиною, що скромно присіла в залі поміж журналістів, і відразу вийшовши на трибуну сказав, що пишається українським народом та Україною. Порошенко явно випромінював радість і можливо вона була дещо награна, тільки побачити цього неозброєним оком було неможливо. Він говорив емоційно, розмахував руками, жартував і посміхався. Тішився, що його політ сила зайняла перше місце, але заявив, що це не так вважливо, бо «надзвичайно важливо, що ми нарешті будемо мати проукраїнську проєвропейську більшість.»

Основний меседж Президента, це швидке завершення виборчих і організаційних процесів та формування коаліції, в яку ласкаво запрошуються всі бажаючі. Коаліційна угода вже готова і там немає жодної мови про квоти і посади. В коаліції зовсім не чекають опозиціонерів і на цьому Порошенко змушений був наголосити, побачивши нерозуміння і занепокоєння в очах журналістів. Він також кілька разів висловив радість, що в раду не проходять комуністи, наголосив, що його блок буде основою коаліції і висловив сподівання, що вдасться створити конституційну більшість «Я зацікавлений в тому, щоб в нас була коаліція в 300 голосів, щоб у нас була конституційна більшість, необхідна для здійснення структурних змін. Це необхідно для проведення конституційної реформи».

Говорив про кредит довіри, про бажання внесення нових традицій в українську політику, про обов’язкову співпрацю з Народним фронтом, але як хитрий лис, жодним чином не натякнув на можливого кандидата в прем’єри. Не моя, мовляв, справа, кого запропонує коаліція і депутати, головне щоб це був найпрофесійніший прем’єр і уряд, бо інакше нині не можна.

Читайте також: Репортаж з Донбасу: Жити по-новому, голосувати по-старому

Брифінг президента був недовгим, бо на нього чекала телефонна розмова з лідером однієї із європейських країн. На виході, його щоправда оточили ще спрагнені інтимнішого спілкування і він декого навіть вислухав, зокрема жінку, що просила допомогти визволити її брата з полону. Варто відзначити й роботу охорони. Хлопці, на відміну від тих часів коли їм доводилося пильнувати Януковича, поводилися вкрай ввічливо. Хоча, в приватній розмові потім зізнавалися, що ця ввічливість їм дається не легко, бо президентський експромт і доступність, їм трохи ускладнюють життя.

Після від’їзду Порошенка, всі можливі спікери від блоку його імені і за п’ять хвилин народні обранці, якось раптово зникли з видноколу, сховавшись в потаємній кімнаті, де подейкують, для них був окремо накритий святковий стіл і в залі залишились лише журналісти. Бо й справді, що тут ще коментувати і обговорювати. Лише близько опівночі з’явився керівник центрального штабу партії Віталій Ковальчук, який «на добраніч» авторитетно повідомив про початок попередніх консультацій щодо створення нової коаліції у парламенті наступного скликання, а також висловив сподівання, що до парламенту по мажоритарних округах ще потраплять близько 90 народних депутатів-висуванців від БПП і фракція політсили в наступному парламенті буде найчисельнішою.