Політолог: Опозиція виграє Майданами по неділях, зате у понеділок влада бере реванш

10 Грудня 2013, 20:58

«Сьогодні спостерігається тенденція, що масові акції опозиція проводить по неділях, чим виграє, проте вже у понеділок-вівторок влада бере реванш», – вважає Фесенко.

За його словами, ще вчора зранку стратегічно опозиція перемагала владу, проте вже увечері влада відігралася, і наразі це «обмежує простір для стратегічного компромісу між політичними силами».

«На сьогодні саме відсутність рівноваги є серйозною проблемою для опозиції, бо зараз ініціатива на боці президента Віктора Януковича. А він не піде на принципові поступки опозиції, зокрема на звільнення уряду чи перевибори. Так, він може піти на політичну амністію для тих людей, які брали участь у цих подіях і зараз під арештом. Також Янукович може піти на покарання окремих людей, які винні у жорстокому розгоні Майдану», – наголошує експерт.

За його словами, у тактиці Янукович зараз виграє в опозиції, яка «поки що, на відміну від Януковича, не знайшла своєї тактики».

«Але навіть якщо офіційно політичний двобій у Києві Янукович може виграти, проте проблеми кризи залишаться», – додає експерт.

На його думку, владі на руку й той факт, що міжнародні спостерігачі приїхали сьогодні, а не минулого тижня.

«Недаремно критикував Квасневський своїх колег із Європарламенту у тому, що Брюссель і США постійно запізнюється щодо України. Якби Кетрін Ештон приїхала минулого тижня і вела переговори з опозицією і з владою, то все було по-іншому. Зараз Янукович почуває себе спокійно й впевнено, адже він готовий до переговорів із опозицією, а вона, за його словами, не хоче переговорів», – вважає Фесенко.

На думку політолога, команда Януковича категорично проти західних посередників, а опозиція, навпаки, наполягає на тому, щоб були саме західні посередники.

«Думаю, тут, на жаль, компромісу ми не побачимо. Це пов’язано з досвідом 2004 року, адже тоді Янукович програв на виборах саме через участь міжнародних посередників. І зараз влада побоюється, що Захід також на боці опозиції», – підкреслює політолог.