Гриценко та Руслана засудили повалення пам’ятника Лєніну в час Майдану

9 Грудня 2013, 01:43

Гриценко відзначив, що європейські цінності та устремління, які декларує Майдан, суперечить таким діям.

«Ідолу-Ульянову (Лєніну) давно не місце у нашій столиці, це кожній розумній людині ясно. Але – руйнувати його саме зараз, у вкрай напружений, кульмінаційно-критичний момент Майдану? Без жодного погодження зі штабом Майдану? Під галасливо-істеричне "смерть ворогам", "комуняку на гиляку" та "Україна понад усе"? Хіба таке – Європа і наш шлях до неї? Хіба таке – Європейський Майдан і хіба задля такого ми з Вами на Майдані об'єдналися? Під такими лозунгами і з такими вимогами ми на Майдан вийшли? Ні!», – написав він.

Він висловив переконання, що повалення пам’ятника в такий час може бути вигідним проросійським силам.

«Чиї настанови виконували оті хлопці в масках, скидаючи монумент і волаючи "смерть, на гиляку, понад усе"? … У підсумку, на догоду не Україні – Кремлю, який найбільш зацікавлений у розколі, а не в єдності України. Не варто подібними руйнаціями полегшувати Кремлю його руйнівну роботу», – додав він.

У той же час Руслана Лижичко закликала не перетворювати творчу революцію в погроми та діяти цивілізовано. «Нам не потрібні будь-які варварські дії. Ми засуджуємо акти вандалізму, дикості, насилля та всього, що може роз'єднати та розколоти українців. Жоден пам'ятник не вартує долі Майдану. Ми не хочемо бути далекими від європейських стандартів і принципів гуманізму. У той час, коли наша мирна ініціатива потребує згуртованості та об'єднання всіх навколо Майдану та мирних протестів до відставки злочинної влади, трощення пам'ятників і заклики до агресії є нічим іншим, як рухом у зворотньому напрямку від євроінтеграції та гуманного суспільства», – написала Руслана.

Також журналіста Аксінья Куріна в своєму блозі категорично висловилась проти такого акту вандалізму.

«Знесення пам'ятника ні до чого доброго не приведе. У підсумку, сьогоднішнього найбільшого за всю історію України мітингу, не мирна революція гідних людей, а ультраправі молодчики, яким закон не писаний. Могло і мало б бути по -іншому: громадські слухання, рішення громадян про те, що робити з пам'ятником», – написала Куріна.

Нагадаємо,  8 грудня знесли з постаменту пам’ятник Лєніну у центрі Києва. Згодом народний депутат від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко заявив, що до знесення пам'ятника Лєніну  причетні народні депутати- свободівці.

За фактом знесення пам'ятника міліція порушили кримінальне провадження за статтею 294 ККУ про масові заворушення.