Економіст: Візит Януковича до Китаю мав би успіх, якби Україна підписала угоду з ЄС

8 Грудня 2013, 16:11

«Оцінюючи розмови про великий успіх і попередню домовленість із Китаєм про 8 мільярдів доларів інвестицій, потрібно обов’язково звернути увагу, що мова йде лише про проекти. До того ж, офіційні представники, які так чи інакше брали участь у візиті, не такі великі оптимісти, зокрема міністр закордонних справ Леонід Кожара зазначив, що жодних кредитних угод під час візиту Януковича у Китай укладено не було. Тобто поки що можна говорити лише про наміри», – вважає Юрчишин.

На його думку, шлях від намірів до реалізації – «дуже далекий».

«Крім того, відомо, що Китай у своїй міжнародній політиці дуже уважно й поступово наближається до намічених цілей і завдань, особливо, якщо це стосується реальних вкладень в економіку країни. Тому питання про те, що начебто є домовленості, а завтра будуть проекти, – це дуже оптимістична інформація», – вважає економіст.

За його словами, Україна потенційно могла б стати для Китаю пріоритетною у випадку, якби підписала угоду про зону вільної торгівлі з ЄС.

«У такому випадку привабливість України в очах Китаю суттєво би покращилась, тому що китайські виробництва, які могли б бути локалізовані чи дислоковані в Україні, могли отримати сприятливі умови для виходу на європейські ринки. Думаю, якби візит відбувся після підписання угоди про асоціацію, то значимість домовленостей із Китаєм і цього візиту в цілому була б набагато вищою. Тим часом вихід через Україну на російські ринки не цікаві для Китаю, адже  

З Росією у них налагоджена співпраця», – зазначає експерт.

Юрчишин звертає увагу, що за підсумками візиту підписано лише два  важливі документи, які мають високий статус: «зокрема договір про дружбу й співробітництво, але разом із тим він не містить конкретних специфікацій стосовно тих чи інших проектів; і також спільна декларація, але такому  документу не притаманні розмірковування про конкретні показники чи домовленості».

«Значимість заяв про успіх, як переконує уряд, швидше, – це намагання і очікування від того, що може відбутися. Але це не означає, що на сьогодні реальні проекти перебувають на етапі реалізації», –  вважає Юрчишин.

Як повідомлялось, Янукович назвав розширення стратегічного партнерства з Китаєм пріоритетом зовнішньої політики України.

Нагадаємо, Янукович перебуває з візитом у Китайській Народній Республіці. Візит триватиме до 6 грудня.