Політичний генплан Кличка

Політика
23 Липня 2014, 10:55

9 липня мер Києва й за сумісництвом уже призначений Петром Порошенком керівник КМДА Віталій Кличко презентував свою «Програму першочергових кроків Київського міського голови».
У програмі помітне місце відведено пунктам, які мають засвідчити шанобливе ставлення новообраного мера до принципів Євромайдану, як-от повага влади до думки суспільства загалом і місцевої громади зокрема. Тож Кличко не лише обіцяє проведення міжнародного архітектурного конкурсу з облаштування території майдану Незалежності, вулиць Хрещатик та Інститутської, а й присвятив добру половину тексту документа різним формам участі громадян в ухваленні рішень та контролю за роботою чиновників.

Передбачено посилення ролі сучасних технологій, зокрема модернізацію інтернет-представ­ниц­­тва Київської влади для надання доступу до фінансових документів, створення можливостей отримати в онлайн-режимі «максимум» (цікаво було б подивитися, що насправді передбачає цей гучний термін) інформації та послуг від влади, повідомити про свої проблеми або ініціювати петицію з якогось приводу. При цьо­­му міський голова зобов’язує­ть­ся взяти під особистий суворий контроль виконання заявок та перевірку скарг. А реагування на них нібито повинне лягти в осно­­ву рейтингу успішності чиновників.

втілення Усіх прогресивних декларацій із програми Кличка потребує концентрації значних фінансових ресурсів

Щодо витрат має бути впроваджено програми «Прозорий бюджет» і «Прозорі закупівлі». Зокрема, Кличко обіцяє доступність інформації про те, кому належить той чи той об’єкт або ділянка, хто нею управляє, на яких умовах орендує. У програмі передбачено аудит діяльності всіх комунальних підприємств, створення підпорядкованої міському голові Служби внутрішнього контролю та аудиту, яка оперативно реагуватиме на всі порушення.

Кличко має намір ліквідувати «чиновницькі годівнички», забезпечивши перехід до цільового й ефективнішого використання бюджетних коштів. Для цього передбачено публічний контроль закупівель, зокрема цін, відкритість інформації і тендерів, а також перегляд усіх цільових програм та припинення неефективних. Окрім того, міський голова обіцяє залучення громадян до співпраці в оновленні житлового фонду і прибудинкових територій, зокрема задля стеження за виділенням і витрачанням коштів. Також передбачено цивілізоване вирішення питань із МАФа­ми (кіосками), ринками, спрямуванням податків із них до скарбниці, а не в кишені корупціонерам.

Читайте також: Несолідарний УДАР. У Київраді зріє розкол

У частині врегулювання житлової проблеми, що традиційно найгостріше стоїть у столиці, Віталій Кличко пропонує програму «Соціальна оренда» – передачу в оренду за доступними цінами житла тим, хто його потребує. Проте відразу постає питання механізмів реалізації. Якщо ця іні­ціа­тива зведеться до звичайного дотування вартості коштом міського бюджету, то вкотре стане показухою для вузького кола обраних. Якщо субсидування відбуватиметься на загальних підставах для всіх охочих, то вимагатиме виділення значних сум на покриття різниці між наявною ринковою ціною оренди та соціальною. Без збільшення пропозиції помешка­­нь, що здаються, жодного успіху таке починання не матиме й мо­же вилитись у чергову масштабну акцію прилаштування неліквідної нерухомості традиційних спонсорів виборчих кампаній Кличка.

Бізнесу Кличко обіцяє зрозумілі правила роботи, спрощення та чітке і зрозуміле регламентування всіх дозвільних процедур, а також обговорення будь-яких нововведень для створення нових робочих місць. Причому він збирається не лише забезпечувати привабливі умови праці тим, хто вже трудиться в Києві, а й докладати максимум зусиль для залучення зовнішніх інвестицій. Для цього передбачено проведення восени чергового міжнародного інвестиційного форуму, а також співфінансування тих муніципальних проектів, які держава чи місто не можуть витягнути самотужки. Зокрема, планується залучення інвесторів для винесення промислових зон на околиці міста і створення там сучасних індустріальних парків, які давали б робочі місця.

У питанні вирішення транспортних проблем столиці новий міський голова обіцяє ремонт доріг та введення гарантій виконавців робіт (ця схема успішно діє у Вінниці, змушуючи виконавців відповідальніше підходити до робіт), будівництво автомагістралі з виходом на Дарницький міст, прокладання лінії швидкісного трамвая із Троєщини на правий берег, запровадження автоматизованої системи управління дорожнім рухом, оптимізацію схеми пересування громадського транспорту для зручності пасажирів, удосконалення системи маршрутів великогабаритних автівок у денний час, розвиток паркінгів і «наведення порядку» з паркуванням.

Читайте також: Депутат від УДАРу про президентські гасла

Водночас Віталій Кличко й далі орієнтується на нарощуван­­ня кредитування столиці міжнародними фінансовими інституціями, зокрема й у межах досягнутих попе­редниками домовленостей. Мова, наприклад, про придбання 80 нових 18-метрових тролейбусів до кінця року, отримання кредиту на заміну ламп вуличного освітлення. Хоча йдеться про важливі інфраструктурні проекти й пільгові кредити, залишається фактом, що внаслідок цього заборгованість Києва, який торік уже стояв перед загрозою технічного дефолту, не перестане зростати.

Передбачено програмою також заохочення здорового способу життя, як-от розвиток мережі спортивних майданчиків, велоінфраструктури, реконструкція та будівництво парків і зелених зон, щоб у кожному мікрорайоні була своя «оаза». Для поліпшення благоустрою та екологічної ситуації Віталій Кличко планує запровадження переліку відповідальних балансоутримувачів на всій території міста; використання нових безпечних, екологіч­­но чистих технологій для очистки води; стимулювання інвесторів для будівництва сучасних потужностей із переробки відходів. Крім того, мер обіцяє аудит витрат енергії в столиці та запровадження енергозберігаючих технологій, створення муніципальної міліції, яка захищатиме правопорядок, патрулюватиме вулиці й двори, контролюватиме паркування тощо.

Чого чекати

Програму написано практично правильно, але в ній замало конкретики. Найімовірніше можна очікувати підсилення декоративної складової відкритості чиновників до громадян. Що, втім, теж непогано. Вочевидь, справді ста­­не більше каналів подачі скарг, що дасть змогу значній частині невдоволених випустити пару, мож­­ливо, на певний час поменшає скандальних забудов. Проте кардинальних зрушень, які зачіпатимуть інтереси впливових людей або вимагатимуть значних фінансових ресурсів та послідовних наполегливих зусиль, навряд чи варто очікувати.

Усі прогресивні декларації із програми Кличка, щоб бути виконаними, потребують концентрування значних фінансових ресурсів та реальної зацікавленості результатом із боку тих, хто їх реалізовуватиме. З обома цими факторами наразі в новообраного міського голови серйозні проблеми. А кожен благий намір, скоригований власним інтересом відповідального чиновника чи наближених до Кличка спонсорів і просто друзів, здатен принести непрогнозований кінцевий наслідок.

Читайте також: Василь Гацько про ДемАльянс у Київраді

Сумнівно, що пов’язаний із впливовими лобістами будівельного бізнесу столиці Віталій Кличко наважиться на заходи, які забезпечили б реальну демонополізацію ринку нерухомості, таке потрібне збільшення обсягу пропозиції не просто квадратних метрів, а саме одиниць житла економкласу. Малоймовірною в дії є обіцянка прозорості у продажу та оренді комунальної власності й відведенні земельних ділянок. Не для того у владу йдуть представники зацікавлених підприємницьких структур, не для того вони активно спонсорували політичну діяльність самого Кличка та інших партійних проектів у нинішній Київраді: там більш ніж досить людей із власними інтересами в будівельному чи транспортному бізнесі, вуличній торгівлі, прибиранні територій.

Тож своєрідним лакмусовим папірцем готовності принаймні щось змінювати стане здатність команди Кличка досягнути прогресу бодай у тих сферах, де позитивних зрушень можна добитися лише вольовими рішеннями чи менеджерськими зусиллями. Зокрема, вже за кілька місяців реально буде перевірити принаймні одну з обіцянок Кличка – підготовку до зими так, «щоб вона цього року знов не захопила міста зненацька».