Соціолог: У влади залишилися лічені дні, щоб уникнути радикалізації Майдану

2 Грудня 2013, 16:05

За її словами, чим менше буде сподівань на мирне вирішення ситуації, «тим бійок буде більше».

«Люди налаштовані дуже рішуче, і ситуація буде тільки радикалізуватися. Можна очікувати захоплення адміністративних будівель на місцях, блокування доріг, страйки. Тому владі потрібно все вирішити за найбільш м’яким сценарієм. До того ж, це можливо лише в найближчі дні», – вважає соціолог.

На її думку, «якщо хоча б частина вимог буде задоволена, то протести підуть на спад».

«Поки що опозиція діє раціонально, вона опанувала протест, висунула вимоги, але вирішувати все потрібно швидко. Адже наразі ситуацію важко спрогнозувати. Ніхто не міг прогнозувати такої акції за масштабом 1 грудня, якби не було звірячого побиття дітей, що й стало запалом», – заявляє  Бекешкіна.

На думку директора Інституту соціології НАНУ Євгена Головахи, Євромайдан переріс у новий Майдан.

«У першу ж ніч, коли відмовили від євроінтеграції, показали, що буде в Україні, коли не буде євроінтеграції. Після цього багато з тих, хто займав нейтральну позицію, зрозумів, що такі розгони будуть продовжуватися, що саме так будуть розмовляти з народом. Українці зрозуміли, що йдеться не просто про євроінтеграцію, а про власну гідність і життя», – наголошує Головаха.

На його думку, зараз масштаб емоцій в Україні дуже високий.

Тим часом Бекешкіна відзначає, що кількість українців, які готові до силових методів, зараз досить значна.

«Українці до силових методів взагалі не схильні, і це доводить уся наша історія. Але за останніми нашими опитуваннями, кількість тих, хто виправдовує силові методи, зросла до 3%. А це дуже багато, бо для сутичок і силових розгонів, більшість не потрібна», заявляє соціолог.

За її словами, в Україні є велика кількість людей, які не братимуть участь у силових протистояннях, але не осуджують їх.

«Соціологи попереджали вже давно, що майже 20% українців після Врадіївських подій вважали, що самосуд – єдиний спосіб забезпечити справедливість. Коли є хоч мінімальна кількість людей, які схильні до силових методів і є відносно значна частина людей, які це виправдовують, то це може призвести до радикалізації ситуації», – підсумовує Бекешкіна.