У Вільнюсі Арбузов вразив європейців великою кількістю охоронців і пустослів’ям

29 Листопада 2013, 10:21

Арбузов став єдиним чиновником, за яким постійно слідувала охорона, пише "Комерсантъ-Україна". Таких привілеїв не виявилося ні у прем'єр-міністра Литви Альгірдаса Буткявічюса, ні у єврокомісара Штефана Фюле. Турбота про безпеку була настільки нав'язливою, що охорона навіть змусила міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького покинути своє місце в першому ряду – його крісло зайняв один з охоронців Арбузова.

Водночас, учасники форуму сподівалися почути пояснення від віце-прем'єра, одного з учасників першої дискусійної панелі форуму, але сподівання виявилися марними. Арбузов був небагатослівний – його виступ був у кілька разів коротшим, ніж у всіх інших доповідачів. Перший віце-прем'єр не реагував на зауваження єврокомісара, а на запитання із зали відповідав коротко, ухиляючись від коментарів по суті.

"Ми рухаємося до Європи і вже багато чого для цього зробили", – запевнив присутніх Арбузов.

Відмову від підписання асоціації він пояснив тим, що Кабмін не зміг усунути ризики, які давно передбачав.

"Оцінка ризиків – це основна особливість прийняття рішень в Україні Ми продовжуємо працювати , готові зустрічатися (з представниками ЄС) , готові продовжувати оцінювати ризики" , – запевнив перший віце -прем'єр.

Як відомо, під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі планувалося підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Однак 21 листопада Кабінет міністрів України своїм рішенням призупинив підготовку до підписання цього документу. Згодом прем’єр-мінстр Микола Азаров розповів, що відкласти підписання угоди України про асоціацію з Євросоюзом вимагала Росія.