Прем’єр Польщі: ЄС “не купуватиме за готівку” євроінтеграцію України

26 Листопада 2013, 17:53

"Якщо українські лідери думали, що організують необмежені торги: хто дасть більше фінансової допомоги, то можуть почуватися розчарованими, бо Європа – це стратегічна довгострокова інвестиція. Тому не виключаю, що деякі пропозиції з боку Путіна та з боку Росії можуть для України в короткостроковій перспективі бути дуже цікавими", – сказав Туск у Бухаресті в інтерв'ю журналістам.

Прем'єр-міністр Польщі відзначив, що його країна "не купить за готівку" євроінтеграцію України, і наголосив, що майбутнє приєднання українців до європейської спільноти залежатиме від самих громадян.

"Це не є питання, чи Брюссель буде чинити більший тиск і створювати атмосферу шантажу на противагу Москви. Не на цьому базується цей процес. Найбільшим козирем Європи у цих розмовах є громадяни України. Якщо вони будуть хотіти, то рано чи пізно це станеться", – сказав він.

Туск назвав малоправдоподібним, що українська влада вирішила призупинити євроінтеграцію в останній момент, проте не став прогнозувати можливі результати саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі.

"Ми можемо здогадуватися про можливі сценарії останніх днів. Скажу щиро: важко бути оптимістом", – сказав він.

Голова польського уряду відзначив, що російська влада має значно більше можливостей впливу на ситуацію в Україні, ніж Євросоюз.

"Не знаю, хто яку має інформацію на тему того, скільки Володимир Путін дає Віктору Януковичу, але, без сумніву, тиск з боку Росії та певних економічно-політичних середовищ є великим. Нічого дивного, що Росія тут має більші інструменти, ніж ЄС. Україна залежна від російського газу, а не з боку Європи", – сказав Туск.

Нагадаємо, уряд України 21 листопада вирішив призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС. Лідери опозиційних фракцій 24 листопада заявили про безстрокову акцію протесту. Вони закликали виставити блок-пости біля будівлі уряду. Під час акцій біля будівлі Кабміну 24 і 25 листопада відбулися бійки мітингувальників і правоохоронців із застосуванням сльозогінного газу.

26 листопада під будівлею уряду відбувся мирний пікет, учасники якого виступали за євроінтеграцію України та відставку Миколи Азарова.