У столиці Лівану стались два вибухи біля посольства Ірану: загинули 22 людини

19 Листопада 2013, 22:32

Серед загиблих – аташе Ірану з питань культури Шейх Ібрагім Ансарі, який заступив на посаду місяць тому. Посол Ірану в Бейруті підтвердив загибель культурного аташе країни телеканалу "Аль-Манар". Він заявив, що поки що не відомо, чи Ансарі перебував безпосередньо у будівлі посольства чи неподалік.

Виконувач обов'язки прем'єр-міністра Лівану Наджиб Макаті назвав вибухи "боягузливим терористичним актом", повідомила державна агенція країни. "Метою цих нападів було погіршення ситуації в Лівані та використання Лівану для того, щоб передати своє послання", – заявив він.

Ліванські чиновники твердять, що перший смертник, який привів у дію вибуховий пристрій, був на мотоциклі, а другий – на автомобілі.

На відео з Бейрута видно, як біля посольства горить кілька автомобілів, а на вулиці лежать закривавлені тіла.

Райони Бейруту, де знаходиться посольство Ірану, вважаються оплотом "Хезболли". За останні кілька місяців там сталося кілька вибухів.

Відповідальність за напад взяло на себе сунітське джихадистське угрупування "Бригади Абдулли Аззама". Керівник цього угрупування, пов'язаного з Аль-Кайдою описав напад як "подвійну мученицьку операцію, яку здійснили два герої-суніти Лівану".

19 листопада  футбольні команди Ірану та Лівану грають у Бейруті  без глядачів. Іранські футболісти прикріпили до своєї форми чорні стрічки на знак жалоби за жертвами вибухів. 

 Як відзначають оглядачі, це одна з наймасштабніших атак на території шиїтського південного Бейруту з часу початку війни у Сирії.

Як відомо, Іран є головним союзником радикальної ліванської шиїтської організації "Хезболла", бойовики якої воюють у Сирії на боці уряду Башара Асада.

Конфлікт у Сирії посилив релігійну напругу в Лівані.