Чеський експерт: головні переваги членства в ЄС – мир, цивілізаційний вплив і торгові зв’язки

18 Листопада 2013, 21:59

«Найбільшим позитивом я би назвав те, що завдяки тому, що держави-члени ЄС сваряться лише за круглим столом, але не воюють по-справжньому, то в Європі вже  понад 70 років панує мир»,- сказав політик, додавши, що це він вважає найважливішою перевагою спільноти.

«Другий позитивний виплив, який справив ЄС на Чехію та чеське суспільство – це так званий «цивілізаційний вплив». Оскільки  50 років комунізму, в якому прожило наше суспільство, справило досить глибокі негативні наслідки». – додав Скаліцькі

Третьою вигодою євроінтеграції політик назвав економічне зростання. Він вказав, що чеська економіка  невелика та залежна від торгових зв’язків. І наголосив, що до революції 1989-го року  закордонна торгівля чеської економіки була на 90%  спрямована на країни колишнього радянського блоку «Після  розпаду радянського блоку  нам треба було шукати абсолютно нових торгових партнерів, переорієнтувати свою торгівлю на європейські країни…Зараз приблизно 75% того, що виробляється в Чехії, продається на європейському ринку», – сказав Скаліцькі.

Окрім того, політик наголосив, що після вступу Чехії до ЄС до країни збільшилась довіра закордонних інвесторів, що позначилось на ВВП. «Інвестори зрозуміли, що Чехія тепер може забезпечити стабільні та незалежні умови для господарювання. Відразу після вступу до ЄС в нас значно зріс прилив вкладів інвесторів з-за кордну. Ясна річ, наші економічні показники різко пішли вгору», – сказав політик.

Як відомо, Чехія отримала членство в ЄС у травні 2004 року.

Їржі Скаліцькі після Оксамитової революції  у Чехії був членом Палати зборів від Громадського Форуму, а пізніше від Громадянського демократичного альянсу(ГДА). В 90-х роках Скаліцькі обіймав посаду міністра уряду Чеської Республіки, був членом палати депутатів і президентом ГДА. В 1998-2004 роках – сенатор від коаліції політичних партій Čtyřkoalice.