Президент Польщі закликає ЄС зробити все, щоб уможливити євроінтеграцію України

14 Листопада 2013, 23:45

 "З одного боку Євросоюз повинен весь час вимагати виконання (Україною – ред.) усіх вимог, але з іншого – бути готовим, як Спільнота, до прийняття рішення: чи їх виконання є достатнім, чи частину з них можна реалізовувати в наступному етапі, коли відбуватиметься ратифікація угоди, що вимагає згоди усіх країн-членів ЄС. Це також є моментом, коли можна ставити перед Україною вимоги", – сказав очільник польської держави.

 Коморовський додав, що є меншим оптимістом у питанні підписання Асоціації ніж був два чи три тижні тому, але "має волю і надію працювати до кінця".

 "Усвідомлюю, що гра щодо напряму розвитку України на Схід чи Захід триватиме до останніх годин, до моменту початку саміту у Вільнюсі. Тому поки що потрібно говорити таким чином: постараймося зробити усе, що від нас залежить, аби уможливити інтеграцію України із західним світом, аби не ризикувати, що вона інтегруватиметься зі східним", – сказав президент Польщі.

Нагадаємо, 13 листопада Місія Європарламенту оприлюднила офіційну заяву, в якій йшлося, що поки передчасно робити будь-які рішення щодо України у питанні підписання угоди про асоціацію з ЄС, у зв’язку з «мінливою ситуацією» в Україні. Відтак  Європарламент продовжив місію Кокса-Кваснєвського в Україні.

Очікується, що 19 листопада український парламент ухвалить необхідні для підписання угоди про асоціацію з ЄС законопроекти.

Саміт у Вільнюсі відбудеться 28-29 листопада.