Президент Польщі вибачився перед Росією за заворушення біля її посольства у Варшаві

13 Листопада 2013, 14:29

«За ексцеси хуліганів, в остаточному результаті, мусить відповідати польська держава і ми всі (..) це дуже прикра справа» – сказав Коморовський.

Президент Польщі підкреслив, що існує багато зацікавлених у тому, щоб події під будинком посольства використати з метою «створення враження, що Польща це русофобська країна».

Нагадаємо,   11 листопада у Варшаві учасники націонал-патріотичного "Маршу незалежності" з нагоди 95-ї річниці незалежності Польщі закидали петардами і пляшками із запалювальною сумішшю посольство Росії. Внаслідок інциденту згорів пункт охорони посольства, пошкоджено ворота диппредставництва. 

Крім посольства Росії, кількасот агресивних хуліганів у масках спалили інсталяцію у вигляді веселки у центрі міста, розбили декілька автомобілів і спровокували сутички з поліцією.

В результаті зіткнень правоохоронці затримали 72 людини.  Двох чоловіків суд вже визнав винними в порушенні недоторканності та образі поліцейських. Одного підсудного  оштрафували на 1,5 тисячі злотих, другого покарали шістьма місяцями обмеження волі.  Окрім того, до суду передано ще чотири справи, пов'язані з подіями біля посольства РФ.

Речник польського  МЗС Марчін Войчеховський заявив, що Польща планує направити владі Російської Федерації офіційну дипломатичну ноту з вибаченнями. Він вказав, що посол РФ сьогодні на зустрічі в польському МЗС повідомив, що російська влада не зацікавлена в тому, щоб роздувати цю справу,очікує на вибачення, відшкодування збитків і розраховує на об`єктивне розслідування інциденту.

13 листопада  кілька активістів закидали посольство Польщі у Москві фаєрами й димовими шашками. 

Читайте також: Російські посольства все частіше потерпають від "порушення принципу недоторканості"