ЗМІ: частину контейнерів із радянською хімзброєю у Криму перепоховали лише на словах

10 Листопада 2013, 11:49

Наразі ці контейнери знаходяться в Керченській протоці на невеликій глибині, створюючи серйозну небезпеку для екології регіону. Це район між мисом Білим і островом Тузла, куди під час шторму в листопаді 2007-го викинуло на мілину баржі "Діка" і "Деметра". І ще два райони наводяться в листі екс-заступника міністра ДСНС, який повідомив, що два саркофаги з хімзброєю були транспортовані під водою на відстань 25 км з району 691 в район 690.

"У режимі плавання в Чорному та Азовському морях ці райони позначені так: заборонені для постановки на якір, лову риби придонними знаряддями лову, підводних днопоглиблювальних і вибухових робіт і плавання з витравленим якір-ланцюгом. Район 691 – це акваторія міста Керч, район 690 – акваторія озера Тобечик", – пише видання з посиланням на відповідні документи.

Раніше посадовці переконували громадськість у тому, що ситуація під контролем, а контейнери з хімзброєю знаходяться за 12-15 км від берега на глибині 150 м, проте, як з'ясували журналісти, саркофаги перетягли на глибину всього в два – чотири метри.

При цьому загальне число виявлених у процесі виконання держпрограми об'єктів хімзброї в Чорному та Азовському морях чиновники оприлюднити відмовляються, а дані екологічних приватних підприємств з Севастополя про виявлення 428 і 1,2 тис контейнерів спростовуються.

Нагадаємо, раніше видання повідомляло, що через зрив програми зі знешкодження радянської хімічної зброю Криму може загрожувати екологічна катастрофа.

Позначки: