В Україні з початку року знешкодили понад 36 тис. снарядів, мін та авіабомб часів війни

2 Листопада 2013, 22:55

Разом з тим, з 2009 року піротехнічні підрозділи МНС і ДСНС виявлено та знищено понад 298,8 тис. вибухонебезпечних предметів, з них – понад 6,3 тис. авіабомб.

«Найчастіше вилучаються артилерійські снаряди, мінометні міни та авіаційні бомби різних калібрів», – йдеться у відповіді.

Найбільшу кількість вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, повідомляє ДСНС, у 2013 році та у минулих роках виявлено на території Автономної Республіки Крим, Дніпропетровської, Донецької, Київської та Харківської областей.

«Так як бойові дії під час Великої Вітчизняної війни проходили впродовж 1941-1944 років на всій території України, ВНП воєнного періоду можуть залишатися у всіх регіонах України», – зазначає служба з надзвичайних ситуацій.

За даними ДСНС, впродовж останніх 5 років від несанкціонованого спрацювання вибухонебезпечних предметів часів минулих війн постраждало 138 осіб, у тому числі 35 дітей, а саме: поранено 83 особи (з них 25 дітей), загинуло 55 осіб (з них 10 дітей).

«Впродовж 2013 року від несанкціонованого спрацювання ВНП часів минулих війн постраждало 14 осіб, а саме: поранено 6 осіб, загинуло 8 осіб. Всі випадки спрацювання застарілих боєприпасів трапилися внаслідок несанкціонованого їх вилучення та при спробах самовільного вчинення на них механічних дій або термічного впливу», – додає ДСНС.

У свою чергу, прес-секретар голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури Володимир Коркодим розповів Тиждень.ua, що сапери служби цього року знешкодили понад 1100 тис. вибухонебезпечних предметів (снарядів, мін та авіабомб часів війни).