Партія прем’єр-міністра Польщі може розпастися через «касетний скандал»

1 Листопада 2013, 22:31

Видання нагадує, що конфлікт у партії відбувається через аудіозапис, який начебто підтверджує прояви корупції на виборах регіональних голів «Громадянської платформи» на користь Яцека Протасевіча, який 26 жовтня переміг на виборах регіонального голови партії у Нижній Сілезії та залишив позаду Ґжеґожа Схетину, який очолював партію у цьому регіоні протягом трьох каденцій.

Втім, згідно із аудіозаписами, які 28 жовтня опублікувало польське видання  Newsweek, депутат «Громадянської платформи» з Любліна Норберт Войнаровський пропонував одному із делегатів на з’їзді регіональних структур партії із Нижньої Сілезії нову посаду за підтримку кандидатури Протасевича. Пізніше Войнаровський заявив, що таких заяв не було.

Наразі Схетина та інший член партії Рафал Ґрупінський вимагають перевиборів, проте на засіданні партії (яке відбулося 31 жовтня) всі, окрім них, проголосували за збереження результатів цих виборів.

Як відомо, Ґжеґож Схетина та Дональд Туск, хоч і перебувають в одній партії, є давніми політичними суперниками. Саме тому, як стверджують деякі медіа, Туск підтримував на цих виборах кандидатуру Протасевича.

«Цей конфлікт для мене є абсолютно незрозумілим, оскільки в мої часи обидва ці чоловіки [Ґжеґож Схетина та Дональд Туск] були єдністю», – заявив Анджей Олеховський і додав, що за поточну ситуацію в партії відповідає прем'єр-міністр. 

Позначки: