Президент АУБ: причина виходу іноземних банків з України закладена ще у 2005-2008 роках

1 Листопада 2013, 17:40

«Країна начебто прагне інтеграції до ЄС, а в цей час реальні представники європейського бізнесу в Україні йдуть із країни. Це означає, що декларації влади і реалії її економічної політики – зовсім різні речі. Реальні здобутки на сьогодні – стабільний обмінний курс та низька інфляція. Але і курс, і показник інфляції – то лише інструменти для досягнення стратегічних цілей, як-от зростання добробуту суспільства, підвищення стандартів життя, розвиток економіки. У нас же інструменти стали самоціллю, річчю в собі. Оце суть державної економічної політики. Як наслідок – зупинка економічного зростання», – зазначив Сугоняко.

Водночас, за якого словами, головна причина виходу іноземних банків з українського ринку була закладена ще в 2005-2008 роках.

«Тоді національний ринок капіталу був бездумно відкритий для безконтрольного доступу іноземних фінансових структур. Ми не висували жодних умов, не визначали пріоритетів. Фактично віддали свій ринок на відкуп іноземцям. А вони й не збиралися кредитувати наше літакобудування, космічну галузь, інноваційні технології. Усе, що ми отримали, – валютна іпотека, споживче й автомобільне кредитування. Саме тому ці банки сьогодні й втратили стратегічні напрями роботи в Україні», – зауважив він.

Він пояснює, що нині вже не вдається заробляти на на різниці ставок між депозитами в Європі та кредитами в Україні.

«Нинішні умови кредитування реального сектору економіки для іноземних банків явно не підходять. На щастя чи на жаль, закордонні інвестори не можуть заплющувати очі на ті ризики, до яких ми вже звикли», – додав президент АУБ.

На запитання, якщо європейські банки і далі виходитимуть із ринку, хто може бути покупцем їхніх «дочок» в Україні, експерт заявив:

«З погляду економічних інтересів придбання будь-яких активів у банківській галузі України на сьогодні є дурницею. У перспективі років на п’ять немає впевненості, що, купивши якийсь банк, ви матимете хоч якийсь зиск».

Повну версію інтерв’ю читайте у №44 «Українського тижня»

Як повідомлялося раніше, італійська банківська група UniCredit Group почала пошук покупця на Укрсоцбанк, куплений шість років тому за $2 млрд.