Експерт: банки-банкрути повинні піти з ринку незалежно від того, хто за ними стоїть

1 Листопада 2013, 16:29

«Проблемні банки мають виводитися з ринку. Але НБУ займає вичікувальну позицію, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також не включається в роботу. Їхня бездіяльність триває весь посткризовий період (після 2008 року). Це небезпечно, оскільки в результаті наявні проблеми не лікуються, а заганяються в хронічний стан, інтоксикують здорову частину банківської системи», – заявив він.

Як зауважує Сугоняко, системно небезпечною є наявність потенційних банків-банкрутів.

«Вони мають або пройти процедуру санації, або піти з ринку незалежно від того, хто за ними стоїть. З досвіду ми знаємо, що проблеми маленьких фінустанов часто стають великою проблемою для всієї системи, оскільки ставлять під сумнів основоположний принцип її діяльності – довіру. На жаль, з боку регулятора спостерігається дефіцит системного підходу, зокрема й щодо відновлення проблемних сегментів банківської галузі», – додав експерт.

Стосовно кількості проблемних банків в Україні Сугоняко зазначив:

«Хворі банки, які не можуть обслуговувати свої зобов’язання перед вкладниками, – це наразі, наскільки мені відомо, «Даніель» та Західінкомбанк. Там депозити не виплачуються навіть за наявності судового рішення. Експерти називають різні цифри: хто 10, хто 20 проблемних фінустанов. На жаль, немає прозорої інформації та чіткої позиції НБУ з цього приводу. Перед нами лише видима верхівка айсберга».

Як додає експерт, щодо двох банків, то йдеться про півмільярда гривень депозитів.

Повну версію інтерв’ю з президентом АУБ читайте у №44 «Українського тижня»