Правозахисники звинувачують Партію регіонів в експлуатації школярів

1 Листопада 2013, 10:44

Як пише газета «Коммерсантъ-Украина», дев'ять правозахисних організацій направили президенту Віктору Януковичу і Партії регіонів звернення, в якому заявили, що ПР незаконно залучає неповнолітніх для участі в масових акціях. Документ, зокрема, підписали учасники громадського проекту "Без кордонів" центру "Соціальна дія", Центру громадянських свобод, Центру інформації про права людини, представники правозахисного центру "Поступ" і кримського правозахисного центру "Дія".

Автори листа уточнюють, що мітинг 3 вересня в Луганську на честь дня визволення міста від німецько-фашистських загарбників "перетворився на агітаційний захід правлячої партії", під час якого близько 5 тис. школярів і студентів Луганської області змушені були тримати в руках "сотні прапорів Партії регіонів".

"Діти і молодь не могли залишити місце проведення заходу за власним бажанням, так що це стовідсоткове використання адміністративного ресурсу", – зазначив глава правління луганського правозахисного центру "Поступ" Костянтин Реуцький.

Глава правління центру "Дія" Олександра Дворецька сказала, що "в Партії регіонів не соромляться викладати на своєму сайті фотографії з різних мітингів, на яких видно, що більша частина їх учасників – школярі".

"Зрозуміло, що ПР не безпосередньо змушує школярів виходити на вулиці. Це робиться через місцеві управління освіти, які намагаються догодити правлячій партії і знімають учнів з уроків", – зазначила Дворецька, підкресливши, що подібні випадки спостерігалися не тільки в Луганську, але і, наприклад, в Донецьку та Кіровограді.

Слід зазначити, що на сайті Партії регіонів дійсно можна знайти фотографії з Кіровограда, де у марші з нагоди 69- річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників взяла участь молодь.

Чиновники, як і представники ПР, подібні звинувачення категорично спростовують. Так, виконуюча обов'язки начальника управління освіти Кіровоградської міськради Тетяна Єременко заявила, що не пам'ятає випадків, коли "учнів виганяли б на мітинг силою".

"Ніколи, ні в одній школі таке питання не піднімалося, та й не може підніматися, тому що це протизаконно. Наше завдання – навчати молодих людей, а не водити їх на мітинги", – сказала Єременко.

На думку народного депутата Вадима Колесніченка (ПР), звинувачення правозахисників не мають доказів: "Автори подібних листів – це клоуни, які жеруть гранти США і намагаються оббрехати все, що пов'язано з нинішньою владою. Деякі учні дійсно можуть прийти на мітинг, однак це не означає, що їх затягли туди в кайданах. Поки не буде хоча б однієї скарги від самих школярів або студентів, все сказане – не більше ніж голослівні звинувачення і брехня, а таких скарг немає".

Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко готовий розглянути звернення правозахисників: "У дітей є право висловлювати свою громадянську позицію, але використовувати неповнолітніх проти їхнього бажання категорично заборонено. Ми будемо боротися з такими випадками, якщо вони підтвердяться".

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Свобода" Олег Панькевич звернувся до прокурора Херсонської області Костянтина Свіденка та голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костюка із депутатським зверненням, в якому вимагає з'ясувати, хто причетний до залучення школярів у навчальний час до участі у святкуванні 16-ї річниці створення Партії регіонів та надати правову оцінку діям цих осіб. 

Читайте також: Влада і опозиція не соромляться залучати дітей до політичної агітації та "масовок"