Лутковська просить прокуратуру розібратись із законністю перенесення канікул в Ужгороді

31 Жовтня 2013, 14:54

Уповноважений з прав людини у своєму листі наголосила на тому, що відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України та погоджених Міністерством освіти і науки, передбачено, що протягом навчального року для учнів проводяться осінні, зимові і весняні канікули загальним обсягом не менше 30 днів.

«Цього року Міністерство освіти і науки визначило проведення осінніх канікул з 28 жовтня до 3 листопада. Разом з тим, графік учнівських канікул може змінюватися з урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням з відповідними місцевими органами управління освіти, але це не передбачає повного скасування одного з видів канікул», –  йдеться у листі.

Водночас Лутковська звернула увагу й на те, що "Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу – це обов’язковий для виконання документ, що регламентує безпечні для здоров’я дітей і підлітків умови навчання та виховання, які сприяють підвищенню їх працездатності, поліпшують психофізичний розвиток та зміцнюють здоров’я".

Нагадаємо, 28 жовтня в ужгородських школярів мали розпочатися тижневі осінні канікули. Але в п'ятницю, 25 жовтня за рекомендаційним розпорядженням голови Закарпатської ОДА міськрада скасувала канікули, що викликало обурення як в школярів, так і в їхніх батьків.  

Місцева влада мотивувала таке рішення – економією коштів на опалення.

28 жовтня школярі з батьками під мерією провели мітинг, протестуючи проти такого рішення.

Міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов просив міліцію притягнути до відповідальності осіб, які організували мітинг проти скасування шкільних канікул.

30 жовтня виконавчий комітет Ужгородської міської ради повторно розглянув питання про осінні канікули в навчальних закладах міста і постановив приєднати їх до зимових.