ЗМІ: Американська розвідка могла прослуховувати Ватикан

30 Жовтня 2013, 23:59

Як свідчать документи,  які  опинилися в розпорядженні видання, американські спецслужби прослуховували телефонні переговори у Ватикані в період проведення конклаву – виборів нового Папи Римського у березні.

АНБ також могло стежити за телефонними переговорами, пов'язаними з призначенням нового голови Комісії з нагляду за діяльністю Банку Ватикану, так званого " Інституту релігійних справ". Зараз цю посаду займає німець Ернст фон Фрейберг, відзначає Panorama.

Згідно з даними видання, всі перехоплені американськими спецслужбами у Ватикані телефонні переговори класифікувалися за чотирма різними категоріями: "Претензії на лідерство", "Загрози фінансовій системі", " Зовнішньополітичні цілі", "Права людини" .

Подробиць про джерела, які надали інформацію про прослуховування понтифіків, в публікації на сайті Panorama немає. Великий матеріал про це обіцяють опублікувати в наступному номері тижневика .

Тим часом, офіційний представник Ватикану Федеріко Ломбарді, відповідаючи на запитання журналістів про можливе стеження АНБ за телефонними переговорами Папи, заявив , що "у Ватикані володіють такою інформацією і не відчувають  занепокоєння".

Раніше італійське видання Corriere della Sera з посиланням на веб – сайт Cryptome.org. повідомило, що АНБ США приблизно за місяць зібрало інформацію про 46 млн дзвінків на території Італії.

Як повідомлялось, британська газета The Guardian з посиланням на секретний документ, переданий журналістам колишнім працівником американських спецсслужб Едвардом Сноуденом, повідомила, що Агенство національної безпеки США прослуховувало більше 200 телефонних номерів 35 лідерів країн світу.

 Матеріали, які Сноуден передав німецькому виданню Spiegel, можуть свідчити, що американські спецслужби прослуховували офіси Європейського Союзу та лідерів країн-членів ЄС.

Агенція  Reuters пише, що президент США Барак Обама наказав Агентству національної безпеки  припинити прослуховування дипломатів ООН в штаб-квартирі організації в Нью-Йорку.   Як відзначає Reuters, історично штаб-квартира ООН у Нью-Йорку перебувала під постійним наглядом розвідувальних служб Сполучених Штатів та їхніх союзників, які, зокрема, намагалися встановити, хто з працюючих в ООН дипломатів використовує цю діяльність як прикриття для шпигунства на території США.