Ізраїль звільнив другу групу палестинських в’язнів з 26 осіб

30 Жовтня 2013, 08:40

На Західному березі Йордану і в смузі Гази палестинці вітали людей, частина з яких провели за ґратами понад 20 років.

Виступаючи на церемонії в Рамаллі, палестинський лідер Махмуд Аббас заявив, що його адміністрація відкидатиме будь-які спроби Ізраїлю, як він висловився, «торгувати» звільненням в’язнів в обмін на зведення нових єврейських поселень на територіях, які палестинці вважають частиною своєї майбутньої держави.

Звільнення в’язнів викликало несприйняття в Ізраїлі, де багато хто називає звільнених терористами, які вчинили жорстокі злочини проти ізраїльтян.

Як повідомлялось, у липні міністр розвідки і стратегії Ізраїлю Юваль Штайніц заявив, що країна готова випустити із в'язниць певну кількість палестинських ув'язнених, серед яких є люди, що були за ґратами понад 30 років.

Згодом уряд Ізраїлю ухвалив рішення про звільнення 104 палестинських ув'язнених.

У серпні міністерський комітет Ізраїлю звільнив перших 26 палестинських в’язнів. Ще 78 палестинських ув'язнених звільнять протягом наступних дев'яти місяців, якщо мирні переговори триватимуть.

В ізраїльських в’язницях залишаються тисячі палестинців, ув’язнених за різними звинуваченнями – від кидання каміння в правоохоронців до вбивства цивільних під час вибухів, перестрілок та інших нападів.