Президент Європарламенту: Росія тисне не лише на Україну, а й на литовське головування в ЄС

24 Жовтня 2013, 21:18

"Європейський парламент сподівається, що всі необхідні умови будуть дотримані, і ми зможемо у Вільнюсі підписати Угоду про асоціацію з Україною та парафувати угоди з Молдовою і Грузією", – сказав він.

"Україна повинна виконати всі критерії з точки зору виборчої та судової реформи в повному обсязі", – уточнив Шульц.

Президент Європарламенту висловив окрему подяку наглядової місії ЄП Пету Коксу і Олександру Кваснєвсьому.

"Протягом останніх 16 місяців місії вдалося після 23 відвідувань забезпечити звільнення трьох колишніх міністрів і поліпшити умови утримання Тимошенко", – розповів Шульц про досягнення місії.

Також він заявив знову про неприйнятність економічного тиску з боку Росії на країни Східного партнерства.

"Майбутній саміт Східного партнерства у листопаді у Вільнюсі буде ключовим моментом у наших відносинах з нашими Східними партнерами. На даний момент Росія надає потужний економічний тиск не тільки на наших східних сусідів, але і на литовське головування в ЄС. Це не прийнятно!", – сказав він.

У цьому зв'язку президент Європарламенту висловив упевненість в тому, що всі країни мають суверенне право самим вирішувати, з ким вони "хочуть укладати комерційні угоди і до яких економічних блокам вони хочуть належати".

"Мова йде не про вибір між Росією і ЄС. Ми прагнемо до добрих стосунків з Росією, заснованих на довірі і повазі загальних цінностей і правил. Я твердо переконаний, що більш тісні економічні та політичні зв'язки з ЄС буде також покращувати відносини наших східних партнерів з Росією. Це в наших спільних інтересах", – переконаний Шульц.