Експерт: непопулярність уряду посилила комуністичні настрої у Чехії

24 Жовтня 2013, 17:32

Політолог Їржі Пехе, директор центру Нью-Йоркського університету в Празі і колишній помічник президента Вацлава Гавела, вважає, що ліві у Чехії також набирають певну підтримку, завдяки протестному голосуванню.

«На жаль, я думаю, що меседж політичного антикомунізму було дуже пошкоджено через  діяльність попереднього уряду», – вважає Пехе. «Уряд Петра Нечаса був настільки непопулярний, що багато людей, які раніше були антикомуністами почали говорити, що навіть уряд за підтримки комуністів не може бути гіршим ніж уряд Петра Нечаса; і це досить поширено», – зауважує Пехе в коментарі журналісту Радіо Свобода.

На думку експерта, можливість Комуністичної партії стати «сірим кардиналом» після цих виборів для країни, яка організувала такі масові демонстрації проти комуністичного режиму як Оксамитова революція, вражає.

Пехе стверджує, що поки незрозуміло, чи зможуть соціал-демократи та комуністи разом, виграти більше ніж 100 місць у нижній палаті парламенту, яка складається із 200 депутатів.

Але Пехе передбачає, що обидві партії виграють більше місць, ніж на виборах 2010 року, коли соціал-демократи отримати 56 мандатів, а комуністи – 26.

«Це означає, що навіть без 100 місць, угода між соціал-демократами і комуністами може звести їх достатньо близько, щоб контролювати парламент разом із невеликою третьою партією або кількома позапартійними законодавцями», – вважає він.

Як повідомляє у своїй статті на сайті Радіо Свобода Рон Синовіц, «очікується, що соціал-демократи із близько 22% голосів, за даними опитувань, виграють найбільше голосів, але цього буде не достатньо, щоб сформувати уряд більшості самостійно». Це підвищує ймовірність переговорів із комуністами, які згідно із більшістю опитувань займуть друге місце із результатом у межах 17%»

Хоча лідер соціал-демократів Богуслав Соботка виключив ймовірність залучення комуністів в правлячій коаліції, у зв’язку із забороною на об'єднання своєї партії із екстремістськими партіями на національному рівні, він сказав, що його партія відкрита до формування уряду меншості. І цей уряд може «опирається на підтримку комуністичних законодавців під час ключових голосувань у парламенті».

опитування на початку цього року виявило, що третина чехів вважають, що за комуністичного режиму жити було краще, а низька явка на виборах у Чехії, що відбудуться 25 і 26 жовтня  через розчарування з боку прихильників правоцентристів «може дати лівим імпульс до перемоги», – вважає оглядач Радіо Свобода Рон Синовіц.