Європарламент знову вказав Росії на неприйнятність тиску на сусідів

23 Жовтня 2013, 17:22

"Європейський парламент шкодує, що при наближенні вільнюського саміту посилюється різного роду тиск на країни Східного партнерства…Європарламент вважає цей тиск неприйнятним і закликає Росію утриматися від заходів, які явно порушують Гельсінські принципи" – йдеться в резолюції "Про Європейську політику сусідства".

У ній висловлюється "стурбованість діями Росії, спрямованими на те, щоб утримати країни – партнери від політичної та економічної асоціації з ЄС", і стверджується "суверенне право кожної держави на вибір політичних і торгових союзів".

"Європейський парламент підкреслює, що вільний вибір країн Східного партнерства не повинен загрожувати їм такими наслідками, як торговельні заходи, візова політика, обмеження руху робочої сили, втручання в заморожені конфлікти" , – наголошується в резолюції.

Європарламент закликає Європейську комісію та Європейську зовнішньополітичну службу "звернути увагу на події за межами чисто торгового виміру  та тим самим захистити партнерів ЄС".

"Поступова інтеграція країн- партнерів з ЄС повністю сумісна з продовженням тісних відносин з Росією" , – підкреслюється в резолюції.

Нагадаємо, Європейський парламент 12 вересня схвалив резолюцію, в якій називає неприйнятними дії Росії щодо країн Східного партнерства і закликає Європейську комісію до конкретних дій на підтримку цих країн. Крім цього, висловлюється підтримка підписанню й парафуванню на Вільнюському саміті тих угод про асоціацію з країнами Східного партнерства, які будуть готові для цього.

 Україна, Грузія і Молдова мають наміри підписати чи парафувати угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС на саміті Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді. Такий крок унеможливить їх вступ до Митного союзу.

Російська влада неодноразово заявляла, що підписання Україною угоди з ЄС призведе до ускладнення її економічних відносин з Росією.