У ГПУ попередили, що скасування призову не звільняє від кримінальної відповідальності за ухилення від військової служби

23 Жовтня 2013, 16:16

Як розповів на брифінгу у середу заступник начальника слідчого управління з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Генеральної прокуратури України Григорій Рябенко, відповідно до указу президента про термін проведення призову громадян на строкову службу, призов до збройних сил на строкову військову службу в 2014 році проводитися не буде, проте призов триватиме до внутрішніх військ МВС України.

"З урахуванням цього, до повного припинення призову на строкову військову службу норми Кримінального Кодексу України, що передбачають кримінальну відповідальність за ухилення від військової служби, змін не вимагають", – наголосив Рябенко.

Він нагадав, що наразі в Кримінальному кодексі України є кілька статей, що стосуються ухилення від військової служби – ст. 407, ст. 408, ст. 409.

Як повідомлялось, 14 жовтня президент Віктор Янукович підписав указ про останній призов та перехід на формування Збройних Сил за контрактом.

Призов на строкову службу збережеться лише у внутрішніх військах.

Експерт Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець припускає, що указ Януковича в контексті майбутніх президентських виборів має більше політичний, а не суто прикладний характер, який йому намагається надати влада.