ЄС підпорядкує видобуток сланцевого газу “суворим” законам

22 Жовтня 2013, 18:11

"Ми пропонуватимемо правову базу для видобутку сланцевого газу в Європі, аби зменшити його ризики", заявив співрозмовник Euractiv.

За інформацією джерел із ЄС, основною метою нового законодавчого пакету є забезпечення ясності правил для бізнесу та інвесторів, а також впевненості для населення щодо впливу сланцевого газу на навколишнє середовище, а також будь-якого впливу, який він може чинити на  здоров'я населення. «Так як вплив сланцевого газу на навколишнє середовище може бути сильнішим, ніж вплив звичайного газу чи нафти, ми хочемо переконатися, що екологічне законодавство є достатньо стійким, щоб впоратися із цими ризиками». – наголосив представник ЄС.

Як повідомляє Euractiv, нове законодавство встановить правила для попередження та подолання таких ризиків, як виділення та спалювання парникових газів, сейсмічні збурення, забруднення підземних вод; регулюватиме водопостачання та резерви, моніторитиме вплив на якість повітря, шумові викиди та спричинені сильною промисловою активністю відповідні інфраструктурні проблеми.

"Метан також є проблемою і підпадає під поняття викидів", додав співрозмовник Euractiv, тому, на його думку, має бути моніторинг за кількістю викидів метану, а також й інших форм забруднення повітря.

Як зазначає видання, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу прагне включити законодавство щодо видобутку сланцю у більш широкий енергетичний та кліматичний пакет, який можливо також включатиме у себе регулювання видобутку нафтоносних пісків, екологічні цілі до 2030 року і навіть схеми торгівлі викидами, які регулюватимуть викиди парникових газів в Європі.

Звичайно, зазначає видання, законодавство щодо видобування сланцевого газу буде прийнято надто пізно, щоб набрати чинності за урядування цієї комісії і буде лише визначати порядок денний для нової адміністрації після виборів до Європейського парламенту в травні.

«Воно не є нагальним, оскільки ніхто ним зараз не цікавиться, проте ми не хотіли б відкладати його через те, що вибори наступного року», – заявив співрозмовник Euractiv.