Соратники Кличка відмовляються свідчити про події під Київрадою і радять слідчому допитати «Беркут»

22 Жовтня 2013, 15:13

Приблизно 20 народних депутатів отримали запрошення до слідчого Шевченківського районного  управління МВС  на допит щодо порушення ч.1 ст. 341 ККУ – захоплення державних або громадських будівель чи споруд.

«Це запрошення на допит викликало як мінімум подив, адже народні депутати не захоплювали будівлю, оскільки навіть не змогли потрапили туди», – заявили в партії.

В УДАРІ вважають,  що це «суперечить ч.16 ст. 46 закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо відкритості та прозорості засідань рад, а також ч.1 ст..10 Закону «Про статус народного депутата України», згідного якого народний депутат може брати участь у таких засіданнях з правом дорадчого голосу.

Ударівці заявили, що 2 жовтня група осіб «забарикадувалася» в приміщенні КМДА, позривала там внутрішні ручки на дверях.

«Така ситуація стала можливою внаслідок того, що ця група осіб застосувала невідомі нам засоби впливу та примусу щодо правоохоронців, що зробило останніх співучасниками правопорушень передбачених ч.1 ст.. 341 ККУ (захоплення державних або громадських будівель чи споруд) та ч.1 ст. 351 ККУ (перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради)», – заявив депутат від УДАРу Віктор Чумак.

В свою чергу, народний депутат Павло Різаненко повідомив, що УДАР вимагатиме від Генпрокуратури, щоб винні у проведенні незаконних засідань Київради, були покарані. «Те, що сталось під Київрадою, коли «Беркут» не пропускав народних депутатів на засідання, це називається перешкоджанням діяльності депутатів, за що є пряма відповідальність перед законом», – заявив він.

Нардеп припустив, що на засіданні Київради  23 жовтня може повторитись сценарій із сльозоточивим газом і організованою групою «Беркута».

Як відомо, 2 жовтня відбулася сесія Київради. Депутати від опозиційних фракції Верховної Ради намагалися заблокувати її роботу. Біля будівлі КМДА сталося кілька сутичок.

Згодом у столичній прокуратурі запевнили депутатів, що розслідуватимуть обставини недопуску їх на засідання Київради.

Голову політради ВО «Батьківщина» Арсенія Яценюка і групу народних депутатів цієї політичної сили також викликали на допит за фактом бійки біля будівлі Київради 2 жовтня.