У Литві голова медіахолдингу вибачилась за резонансну передачу російського каналу

8 Жовтня 2013, 22:28

Буткявічене від імені компанії Baltic Media Alliance принесла вибачення жителям Литви за те, що канал показав передачу, про «болісні  для всієї країни» події 13 січня 1991. Вона вказала, що програма «ображає громадянські почуття кожного литовця».

«Незважаючи на те , що більшу частину передач ми тільки ретранслюємо, ми відчуваємо велику відповідальність перед литовським суспільством і своїми партнерами, тому докладаємо всіх зусиль, щоб максимально контролювати вміст ретрансльованих каналів», – заявила гендиректор холдингу.

 Вона вказала, що перебуває у відпустці  і вважає вихід в ефір передачі такого змісту – провокацією.

«Показана під час моєї відсутності передача для мене, як для керівника, була випадом, який я оцінюю як провокацію. Тому, перервавши відпустку , я вилітаю до Литви, беру на себе відповідальність, буду робити все, щоб з'ясувати, чому передача такого змісту потрапила в ефір" , – заявила Буткявічене.

Нагадаємо, оператор  кабельних телевізійних мереж Литви, компанія Cgates з вечора 7 жовтня припинила ретрансляцію російськомовного Першого балтійського каналу через передачу "Людина і закон" про події 13-го січня 1991 року в Вільнюсі, яка вийшла в ефір 4 жовтня.

Оператор кабельних мереж  звернувся за роз’ясненнями до ПКБ. Також комісія радіо і телебаченню Литви також проводить розслідування, та має дати правову оцінку діям ПБК.

Інші оператори кабельних телевізійних мереж Литви продовжують трансляцію  ПБК.  Більшу частину мовлення ПБК становлять програми та фільми  російського Першого каналу.  

У період з 11 по 13 січня 1991 року радянські війська захопили ряд стратегічних об’єктів у Литві із застосуванням бронетехніки. Зокрема, у ніч на 13 січня дві колони військових направилися до парламенту та телевізійної вежі у Вільнюсі, біля яких зібралося багато людей. Під час штурму телевежі загинули 15 людей і 600 були поранені.  

Прокуратура Литви порушила справу за подіями тієї ночі. У червні 1996 року кримінальну справу, за якою звинувачували 48 осіб, було передано Вільнюському окружному суду. Кілька десятків осіб уже отримали вирок.