Ганне Северінсен: в Україні правосуддя є прикладним інструментом влади, як і за часів Сталіна

1 Жовтня 2013, 21:00

«Українські судді  повинні бути надзвичайно хоробрими людьми, щоб справді ефективно здійснювати функцію нагляду  за прокуратурою та діями прокурорів», – сказала Северінсен.

Щодо недоліків судової системи, політик  також наголосила, що в Україні  багато вироків виносяться за методом «скопіювати-вставити, як на комп’ютері  – copy-paste».

«В Україні правосуддя є суто прикладним інструментом політичної влади, яким воно було за часів сталінських трибуналів», – сказала Северінсен.

Відтак вона наголосила, що надзвичайно важливим є поставити в залежність підписання угоди про асоціацію з ЄС з ефективним  реформуванням української прокуратури, «яке вимагатиме позбавити її таких великих функцій».

«Такі широкі функції з нагляду дають можливості генеральній прокуратурі не тільки здійснювати тиск на суддів та судову владу. Прокуратура діє часто як виконавчий орган влади і впливає таким чином на інтереси та права осіб і організацій в Україні», – сказала  Северінсен.

 Зокрема, вона вказала, що генпрокурор і інші прокурори беруть участь у слуханнях Верховної Ради, засіданнях міністерств, а також у роботі центральних виконавчих органів державної влади, місцевих радах та інших адміністративних органів.

«Звичайно, такі широкі права суперечать загальним демократичним ідеям про розділення гілок влади і передбачають великий простір для корупції», – підсумувала політик.