Нововведення жовтня: останній призов, подорожчання квитків, увімкнені фари та SMS-повістки в суд

1 Жовтня 2013, 12:15

Останній призов

З 1 жовтня розпочався призов на строкову службу в Збройні Сили України, Внутрішні війська МВС та Державної спецслужбу транспорту. Це буде останній призов в армію, оскільки армія переходить на контрактну основу. Як повідомили в Міноборони, останній призов громадян України на строкову службу відбуватиметься зі зменшенням кількості призовників порівняно з попереднім призовом на 2500 осіб. Протягом жовтня-листопада будуть призвані і скеровані до війська 10 800 осіб, у тому числі: до Збройних Сил України – 5000, у Внутрішні війська МВС –  4800, Держспецтрансслужбу – 1000 осіб. Формування команд молодого поповнення на збірних пунктах та їхню відправку до військових частин планується провести в період з 7 жовтня по 22 листопада 2013 року.

Подорожчання квитків на 10%

Від сьогодні в Україні дорожчають квитки на потяги. Подорожчання стосується перевезень на звичайних потягах –  купе і плацкарт. Вартість квитків на електрички, купе класу "СВ" і швидкісні "Інтерсіті+" залишиться незмінним.

Зокрема, плацкарт у потязі "Київ-Одеса" подорожчає до 119,9 грн (зараз 109), потязі "Київ-Львів" до 116,6 грн (зараз 106), "Київ-Донецьк" до 154 грн (зараз 140), "Київ-Харків" до 132 грн (зараз 120), у потязі "Київ-Сімферополь" проїхатися у плацкарті коштуватиме 165 грн (зараз 150).

Як уже повідомлялося, у Мінінфраструктури пояснили, що зростання вартості проїзду залізничним транспортом дозволить частково зменшити збитковість пасажирських перевезень і направити частину коштів на капітальний ремонт вагонів.

Збільшувати ціни на СВ не будуть, бо категорія пасажирів, яка може дозволити собі подорожувати у таких вагонах, може просто пересісти на літаки. Більше ціни на квитки до кінця року зростати не будуть.

Між тим, як стверджують в Укрзалізниці, пасажири не відчують подорожчання вартості проїзду залізничним транспортом. Ціна залишиться на рівні вересня у зв'язку зі вступом в дію знижуючого календарного коефіцієнту, пояснюють у відомстві.

"З 1 жовтня згідно з наказом Міністерства інфраструктури України відбудеться другий етап підвищення тарифів на проїзд (на 10% – ред.). Однак одночасно вступить в дію знижуючий календарний коефіцієнт індексації вартості проїзду в пасажирських потягах – 0,93", –  йшлося у повідомленні. Таким чином, для пасажирів вартість квитків залишиться майже незмінною порівняно з вереснем. А от у порівнянні з літом, коли діяв найвищий календарний коефіцієнт – 1,07, ціна на проїзд залізничним транспортом буде навіть трохи нижчою.

Змінений графік пасажирських потягів

На Львівській і Південній залізницях із початку жовтня буде змінено графік руху пасажирських поїздів. Так, фірмовий поїзд № 81/82 Харків – Сімферополь курсуватиме через день: із Харкова по непарних числах місяця, з Сімферополя – по парних. По парних числах місяця з Харкова пасажири можуть дістатися в Крим електропоїздом Skoda № 175/176. "Курсування поїздів № 175/176 і 81/82 через день, а також вільні місця на транзитні поїзди залізниць країн СНД задовольнять потребу пасажирів у перевезенні у Кримському напрямку і назад", – наголошувалося у повідомленні залізниці. Що стосується львівського напрямку, то з 29 вересня припиняє курсування поїзд № 256/255 сполученням Львів – Сімферополь і буде скасовано курсування безпересадкового вагона № 28 сполученням Ужгород – Сімферополь. З 1 жовтня починається курсування поїзда № 668/667 сполученням Чернівці-Ковель з періодичністю курсування через день.

Посадка за електронними квитками

Також Укрзалізниця з 1 жовтня 2013 року впроваджує послугу посадки за електронними квитками у потязі №11/12 «Київ-Сімферополь-Київ». «Починаючи з 1 жовтня пасажири, які придбали квитки через офіційну он-лайн систему "Укрзалізниці" на потяг № 11/12 «Київ-Сімферополь-Київ», можуть, не звертаючись до залізничної каси, із самостійно роздрукованими електронними проїзними документами вирушати на посадку до потяга», – повідомила прес-служба «Укрзалізниці».

Оформлення електронних проїзних документів припиняється за годину до відправлення потяга з початкової станції маршруту. Придбані електронні квитки на потяг № 11/12 матимуть статус розрахункового документа (фіскального чека) та будуть легітимними для звітності.

У відомстві також поінформували, що у жовтні Укрзалізниця планує розширити перелік потягів, на які пасажири матимуть змогу придбати електронні квитки. Зокрема, послугу буде впроваджено у потягах: № 91/92 «Київ-Львів-Київ», №79/80 «Київ-Дніпропетровськ-Київ», №105/106 «Київ-Одеса-Київ», №63/64 «Київ-Харків-Київ». До кінця року заплановано запровадити електронні квитки в усіх пасажирських поїздах внутрішнього сполучення.

Увімкнені вдень фари

З 1 жовтня на заміських дорогах транспортні засоби повинні рухатися з увімкненим світлом фар у денну пору доби. «Відповідно до пункту 9.8 Правил дорожнього руху, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2013 року № 111 «Про внесення змін до Правил дорожнього руху», що вступили в дію 15 квітня цього року, з 1 жовтня по 1 травня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути ввімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу – ближнє світло фар», – наголошували в ДАІ.

У ДАІ запевняють, що таке нововведення зменшить ризик виникнення дорожньо-транспортних пригод на заміських дорогах.

SMS-повістки у суди

З цього дня в Україні запроваджується експеримент щодо надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS- повідомлень. Відповідно до законодавства, текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення.

Єдиний соціальний внесок під контроль Міндоходів

З 1 жовтня приймати звітність про суми єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та враховувати сплату страхових коштів у картках особових рахунків платників будуть органи Міністерства доходів і зборів України. Як відзначають представники Асоціації платників податків України, передання функцій контролю і перевірки сплати єдиного соціального внеску призведе до скорочення перевірок і часу, який змушені були витрачати роботодавці на спілкування з перевіряючими органами.