Кліматолог: Цього року Україна б’є рекорди за кількістю опадів

27 Вересня 2013, 13:44

«Попередні роки ми били рекорди по температурі, були дуже спеконтими 2007 і 2010 роки. У Києві, наприклад, навіть за 2010 рік ми побили 70 температурних рекордів, а цього року – лише шість по Києву», – зазначила Доніч.

За її словами, цей рік був унікальним за кількістю опадів.

Такої ж думки начальник відділу метрологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко. 

«Дрібні рекорди трапляються щороку, у той час як абсолютні – унікальні явища. 2010 року був встановлений абсолютний рекорд із температури: на Луганщині зафіксували найвищу температуру за всі роки спостережень – 42 С», –  заявляє Савченко.

У той час, за словами фахівців, Україна побила рекорди за кількістю опадів.

«У Києві березень був рекордним за кількістю опадів, адже випало 113 мм снігу, що не було за всі роки метеоспостережень. А вересень побив рекорд 1923 року за кількістю дощових опадів», – зазначає Доніч.

За словами Савченко дощовий вересень запам’ятається не тільки киянам, а й усій Україні.

«Вересень цього року був одним із найвологіших місяців за увесь період спостережень, але були місяці, коли в Україні випадало й більше опадів – наприклад, 1996 року випало 5-6 місячних норм, а зараз – поки що 4, 5 мм», – пояснює Савченко. 

Як повідомлялось, в Україні цього року синоптики зафіксували рекордні снігопади у березні та дощі у вересні, які не спостерігались за всю 132-річну історію метеоспостережень України. 

Позначки: