Валерія Бурлакова Media Officer українського офісу Amnesty International

Козак з Торонто: після перемоги канадські українці повернуться

Суспільство
19 Січня 2014, 10:04

Тиждень.ua: Як ви підтримували Майдан вдома?

– Ми почали робити це ще у листопаді. Спершу їздили до Посольства України – двічі чи тричі. Потім посол України пішов у відставку – не знаю, чому, може, злякався чогось… Наступну акцію ми зробили вже в самому центрі Торонто. До посольства перші рази їздили по 50-80 осіб, останній раз – майже тисяча. А в центрі міста вже зібрали близько трьох тисяч.

22 грудня зробили автопробіг. Їздили по Торонто, і наш маршрут виглядав як чотири літери, що складають слово "воля". Ми загубились. Проїхали "в", "о", "л", а потім з'ясували, що наша група мала тільки одну літеру проїхати. Мало бути пів години, а ми шість годин їздили! Світла не було, світлофори не працювали, затори, дерева поламані – тоді шторм був…

Хлопці наприкінці грудня ще поїхали на Ніагарський водоспад – засвітили його жовто-блакитними кольорами. Зараз той водоспад замерз…

А я на наступний день після автопробігу в Україну полетів.

 Тиждень.ua:  І як тобі наш Майдан? Виправдав очікування? Чи ти, може, думав, що буде краще?

– Завжди люди хочуть кращого… Але тут зібрався весь позитив українців. Поганого нічого немає на Майдані.

…Я ж купляв квиток на літак до України ще у вересні. Тоді думав, що просто приїду, трошки побуду у Києві, в Карпатах. Відпочину. Та я на роботі не був такий забіганий, як зараз! По 18-20 годин не сплю. Сьогодні шість годин проспав – довгувато!

 Тиждень.ua: Зустрічав тут ще когось з Канади?

– Поки що ні. Але їздив днями до Львова – там зустрічав.

 Тиждень.ua:  Якщо Майдан  переможе: як думаєш, люди почнуть повертатись з Канади в Україну?

– Думаю, на початку вони приїжджатимуть перевірити яка тут ситуація. Переконатись. Але з часом повернуться. Я багато знаю поляків, що повертались як в Польщі стало краще, дійсно багато… А як в Україні стане краще – теж будуть повертатись. Без сумніву.