Політолог: опозиційні лідери думають не про вибори, а особисті перспективи

22 Вересня 2013, 14:22

Якименко зазначив, що  в опозиції є ще достатньо часу, аби визначитись із єдиним кандидатом, але не варто забувати, що «це дає певний час владі вживати своїх контрзаходів».

«Опозиції вигідно затягувати оприлюднення імені єдиного кандидата на президентських виборах 2015 року за умови, якщо їхня внутрішня стратегія вже визначена. Проте наразі  ми бачимо дискусію, що спричинена, швидше за все, зацікавленням у своїх особистих перспективах на виборах, а не тим, як вибори будуть відбуватися», – вважає він.

За його словами, вибори у двох турах дають можливість взяти участь усім кандидатам із меншим ризиком, що хтось із них буде знятий.

«Якщо єдиний кандидат буде знятий, то залишається інший, який виходить у другий тур. Якщо обереться стратегія консолідації у першому турі, то це означає, що залишається тільки один опозиційний кандидат, і якщо щодо нього будуть вжиті санкції з боку влади, то його не буде ким замінити у другому турі», – пояснює Якименко.

На думку політолога Вадима Карасьова, проблема єдиного кандидата залишається гострою, тому що в опозиції немає беззаперечного лідера, яким був, наприклад, протягом 2002-2004 років Віктор Ющенко.

«З іншого боку, потужним лідером залишається Тимошенко. Вона, на відміну від лідера соцопитувань Кличка, має досвід державного управління, вигравала виборчі кампанії. Лише той факт, що Тимошенко у тюрмі, не дає змогу «Батьківщині» сьогодні претендувати на одноосібне лідерство в опозиції ще у першому турі», – вважає Карасьов.

За його словами, якщо Тимошенко зараз підтримає Кличка, то це означатиме, що вона фактично утверджує його у ролі єдиного опозиційного лідера.

«Заявами про те, що потрібно йти «трьома колонами», Тимошенко розраховує взяти участь у перегонах. А коли вона утвердить Кличка і його політичну силу, то це матиме наслідки для «Батьківщини». Окрім того, Тимошенко спише себе не тільки як учасника виборчої кампанії, а й як лідера опозиції», – вважає Карасов.

Він наголосив, що визначення єдиного кандидата від опозиції «автоматично забезпечує йому роль головної мішені з боку влади».

«Це рішення приймуть наступного року, а поки що всі дискусії – це елемент політичної тактики», – підсумовує політолог.

Як повідомлялось, екс-прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що у першому турі президентських виборів 2015 року єдиний кандидат від опозиції тільки зашкодить загальній перемозі. З її думкою солідарнілідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк та лідер ВО «Сбовода» Олег Тягнибок. Проте лідер ініціативи «Третя Українська Республіка» Юрій Луценко наполягає на визначенні єдиного кандидата вже в першому турі. Такої ж думки голова УДАРу Віталій Кличко.