У Клименка планують увести в магазинах duty free паспортний контроль

19 Вересня 2013, 18:21

Згідно з проектом урядової постанови, окрім паспорту, покупці повинні пред'явити посадочний талон  в аеропортах чи проїзний документ для залізничного сполучення.

Факт продажу товару буде підтверджуватися касовим або товарним чеком зі вказаною датою та часом продажу, номером рейсу або потяга, (назви судна для міжнародного морського сполучення), ідентифікаційного коду товару та його вартості,  а також відомостями про серію та номер документа, що засвідчує особу.

Чек  пропонують оформлювати в двох екземплярах: один видається покупцю, інший – зберігається у магазині.

Власники магазинів безмитної торгівлі, згідно з проектом постанови, щомісяця до 15 числа  повинні подавати митну декларацію на товари, реалізовані у магазині безмитної торгівлі.

Власникам duty free можуть заборонити використовувати приміщення магазину для зберігання й реалізації товарів,  оформлення яких у митному режимі безмитної торгівлі не здійснене; продаж товарів із допоміжних приміщень або зі складу магазину безмитної торгівлі, а також "у розстрочку".

Крім того, пропонується заборонити продаж товарів пасажирам після фактичного відправлення  їх транспортного засобу.

У випадку схвалення проекту постанови урядом вона набуде чинності через 45 днів після дня опублікування.

Нагадаємо, Міністерство доходів і зборів раніше заявляло, що запропоновані зміни до правил продажу товарів магазинами безмитної торгівлі  зумовлене необхідністю посилення контролю за порядком реалізації товарів магазинами безмитної торгівлі, розташованими в пунктах пропуску через державний кордон, і виключення можливості ввезення таких товарів для споживання на митній території України. 

У вересні 2012 року Державна митна служба провела перевірку дотримання порядку відкриття та функціонування таких магазинів, під час якої виявила системні порушення і недоліки в роботі.

"Результати перевірки показали необхідність вдосконалення положень правил продажу товарів магазинами безмитної торгівлі, затверджених постановою Кабінету міністрів України від 17 липня 2003 № 1089 із змінами, в частині забезпечення запобігання безпосереднього ввезення товарів, що реалізуються МБТ, для споживання на митній території України", – повідомляли в міністерстві.