Експерт: можливе переформатування Ради найбільше “вдарить” по “Батьківщині”

18 Вересня 2013, 18:49

Він зауважує, що парламентська опозиція не безпідставно побоюється, що зменшення порогу для створення депутатської групи – це удар виключно по її фракціях.

«Найбільших втрат від новели Регламенту може зазнати «Батьківщина», де чимало незадоволених новим лідером партії Арсенієм Яценюком. Значно більший, ніж 15 депутатів», – зазначив він.

«Зайве говорити про ще одну загрозу для опозиції – зменшення порогу для створення групи дає новий імпульс «тушкуванню» депутатів. Входження в «неполітичну» депутатську групу, яка формально декларуватиме нейтральні гасла, скажімо, «розвитку громад, захисту інтересів місцевого самоврядування» – це спосіб збереження обличчя для «тушок» перед виборцем (це зовсім інше, аніж входити у провладну фракцію) з отриманням додаткових можливостей як члена депутатської групи», – додав він.

Експерт наголошує, що депутатська група – це додаткові гарантії депутатської діяльності.

«Це право на виступ одного представника групи з кожного питання порядку денного пленарного засідання; на виступ у середу на початку ранкового засідання; на одне усне або одне письмове запитання до членів Кабінету Міністрів України під час "години запитань до Уряду"; участь представника групи у роботі Погоджувальної ради. Разом з ще однією групою чи фракцією депутатська група може вимагати перерву у пленарному засіданні на 30 хв., а також отримує право на фінансований з бюджету апарат тощо», – зазначає експерт.

Прогнози політолога Андрія Дуда про наслідки підтримання ініціативи регіонів читайте тут.