Die Presse: за правління Януковича українським політичним біженцям не варто сподіватися на повернення додому

16 Вересня 2013, 15:15

«Незадовго після інавгурації президента Януковича в Україні розгорнулася ціла хвиля розслідувань справ пов’язаних із соратниками Тимошенко. Це стосувалося такої великої кількості осіб, що складно повірити у те, що це були їхні особисті прорахунки», – пише журналіст газети Die Presse  Юта Зомербауер.

Після того, як Юрій Луценко та Юлія Тимошенко потрапили за ґрати ті, хто не хотів «побачити українські в’язниці з середини», втекли закордон.

«Європейські держави визнали їхні аргументи вартими довіри», – пише Зомербауер.

Тому колишні українські високопосадовці отримали політичний притулок. Зокрема екс-міністр економіки Богдан Данилишин та чоловік Юлії Тимошенко Олександр у Чехії, колишній міністр оборони Валерій Іващенко у Данії, а колишній депутат Андрій Шкіль зараз шукає притулку у Франції.

Зомербауер змогла поспілкуватися з одним із українських політичних біженців – Михайлом Поживановим, який зараз мешкає в Австрії. Він заявив, що перебуває в Австрії, бо отримав тут роботу, проте не може повернутися до України, бо тут на нього чекатиме суд, як і решту українських політичних біженців.

«Повернутися до Києва поки що зважився лише один. Завдяки методу, з яким дехто міг би посперечатися: під захистом депутатської недоторканості», – пише Зомербауер і як приклад наводить історію Арсена Авакова, який повернувся до України після того, як його було обрано депутатом Верховної Ради VII скликання.

«Українська політика нагадує жорстоку гру не на життя, а на смерть. Той, хто має владу, тому належить усе; той, хто все втрачає, то так само втрачає все», – пише Die Presse про українську політику. Саме тому у Арсена Авакова немає сумнівів у тому, щоб свою депутатську недоторканність використовувати на свій захист. Проте іншим українським політичним біженцям закордоном поки що про такий розвиток подій можна лише мріяти.