Сирія направила в ООН згоду на приєднання до конвенції про заборону хімічної зброї

12 Вересня 2013, 22:13

Як сказав представник ООН,  у документі підкреслюється, що Сирія готова дотримуватися положень міжнародної угоди.

"Необхідно визначити, чи можна вважати цей лист істинним інструментом приєднання. Для цього існують певні юридичні процедури" , – уточнив представник ООН.

Журналістам повідомили неофіційний переклад листа, який передав постійний  представник Сирії при ООН Башар Джафарі. "Сирійська Арабська Республіка підтверджує, що зобов'язується дотримуватися положень конвенції до того, як вона офіційно набуде чинності на території Сирії", – йдеться в перекладі документа.

В той же час, як заявив президент Сирії Башар Асад у інтервю, яке було оприлюднене  телеканалом "Росія-24", рішення про приєднання до Конвенції є відповіддю на ініціативу Росії,  і не прийнято "через страх перед американськими агресивними погрозами".

Асад порадив керівництву Сполучених Штатів "відмовитися від  військових планів щодо Сирії, використовуючи для нападу надуманий привід" та закликав Вашингтон "припинити підтримку формувань опозиції". 

Асад вказав, що Дамаск надасть міжнародній  спільності відомості про арсенал хімічної зброї "приблизно через місяць після приєднання до міжнародної конвенції".

Як повідомлялось, президент США Барак Обама не виключає можливості відкладення удару по Сирії, якщо її влада погодиться з пропозицією Росії передати хімічну зброю під контроль  міжнародної спільноти. 

Сирійська опозиція заявляла, що на район Гута  20 серпня скинули ракети з боєголовками, начиненими отруйними речовинами. Унаслідок атаки загинули 1300 людей.