Віце-президент Європарламенту закликає ЄС на саміті у Вільнюсі захистити Україну від “ненормального тиску” РФ

11 Вересня 2013, 13:48

Такий заклик пролунав у ході обговорення звернення президента Єврокомісії до Європарламенту "Про стан Союзу", яке відбулося в середу в Страсбурзі в рамках пленарного засідання Європейського парламенту.

Констатувавши, що Європейський Союз "не повинен повертатися спиною до східних сусідів", Протасевич сказав: "Ці країни відчувають ненормальний тиск з боку Росії".

"Я закликаю вас, президент Баррозу, і я закликаю литовське керівництво не упустити можливості саміту Східного партнерства у Вільнюсі. Давайте отримаємо Угоду про асоціацію з Україною, давайте підпишемо угоду з іншими країнами Східного партнерства. Це – велика можливість для Східного партнерства", – заявив він.

Як повідомлялось, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у щорічному зверненні до Європейського парламенту "Про стан Союзу" заявив про підтримку країн Східного партнерства.

Констатувавши, що 10 років тому пройшли дві хвилі розширення Союзу, які змінили ЄС, Баррозу зазначив, що сьогодні такі країни, як Україна, намагаються "бути ближче до нас". "Ми не можемо повернутися до них спиною", – сказав він.

Європейський парламент має намір 11-12 вересня обговорити і проголосувати за резолюцію щодо тиску Росії на країни – члени Східного партнерства, до яких належить і Україна.

Євродепутати проведуть дебати з даного питання 11 вересня.Зареєструвано шість проектів резолюцій щодо тиску РФ на країни "Східного партнерства. Саму резолюцію голосуватимуть 12 вересня.А резолюцію голосуватимуть 12 вересня.