Раді пропонують нову версію закону про вибори президента

11 Вересня 2013, 09:57

Як пише «Коммерсант-Украина», 75-сторінковий документ стосується переважно технічних і юридичних аспектів виборчої кампанії. У пояснювальній записці до документа його автор зазначає, що чинний закон, прийнятий напередодні президентських виборів 2010 року, "робить практично неможливим ефективне і чесне функціонування виборчих комісій" і не дозволяє розраховувати на проведення чесних і прозорих виборів у 2015 році.

Серед запропонованих правок – зниження кворуму в дільничних комісіях з двох третин до половини членів: висока планка кворуму давала можливість впливовим політичним силам блокувати засідання комісії. Пропонується також ряд механізмів боротьби з подачею кандидатами фіктивних списків членів виборчкомів за своєю квотою. Після того як комісія створена, кандидат не може відкликати своїх представників у ній, зриваючи кворум – дозволена лише заміна на людину, яка погодилась продовжити роботу в комісії.

Автор також пропонує знизити до мінімуму контроль Центрвиборчкому за процесом висування партіями кандидатів у президенти, а окружкомів – за ходом виборчої кампанії. Відповідно до законопроекту, різко знижується число підстав для відмови в реєстрації кандидата. Зокрема, причиною для цього не може бути наявність у програмі кандидата "положень, спрямованих на ліквідацію незалежності, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави".

Законопроект пропонує дозволити громадським організаціям спостерігати за виборами. У нинішньому законі така можливість не передбачена, і організаціям, що спеціалізуються на тематиці виборів, доводиться видавати своїм активістам фіктивні посвідчення журналістів.

Не всі зміни, запропоновані Князевичем, знайшли підтримку експертів – частина норм законопроекту є спірними. Наприклад, народний депутат пропонує скасувати чинну заборону на публікацію соціологічних опитувань в останні два тижні перед виборами, а також екзит-полів – до закриття виборчих дільниць. Тим часом подібні норми діють у більшості європейських країн.

Крім технічних правок, законопроект містить ряд норм, що змінюють політичну картину президентської кампанії. Пропонується заборонити висування кандидатів від блоків партій і прибрати з бюлетеня пункт "проти всіх". Вводиться пряма заборона на визнання недійсними результатів голосування в рамках округу. Водночас ЦВК може визнати вибори такими, що не відбулися вибори в цілому, – ст. 15 визначає , що в цьому випадку проводяться повторні вибори.

Законопроектом пропонується також змінити норму про заборону екс-президенту, який обіймав цю посаду два терміни поспіль, балотуватися втретє. Чинний закон це категорично забороняє, а Князевич пропонує не дозволяти одній і тій же особі обіймати посаду глави держави лише три терміни поспіль, але дозволити екс-президенту знову брати участь у виборах після паузи. Таким чином, згідно з його ініціативи, Леонід Кучма може отримати право брати участь у виборах 2015 року.

Князевич також пропонує зняти заборону на участь у виборах громадян з непогашеною судимістю, що відкриє можливість для участі  у виборах екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Як відомо, дане обмеження не передбачено Конституцією, але присутнє у законі про вибори президента.