Депутати запланували в Новий рік мову, «жидів», Тимошенко та власні пенсії

Політика
25 Грудня 2012, 10:23

Чотири з них внесено президентом України, а сім – Кабінетом Міністрів старого-нового прем’єра Миколи Азарова. Президентські проекти мають такі назви:

– Проект Закону про ратифікацію Протоколу про внесення змін і доповнень до Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах;

– Проект Закону про приєднання України до Конвенції про скорочення безгромадянства;

– Проект Закону про приєднання України до Конвенції про статус апатридів;

– Проект Закону про ратифікацію Договору про дружні відносини і співробітництво між Україною та Східною Республікою Уругвай.

Грецьке слово «апатрид» і означає особу без громадянства. Тож у другому і третьому законопроектах йдеться про одне і те саме.

Читайте також: Перший день нової Ради: Опозиція показала кулаки

На жаль, незрозуміло, про що конкретно. Адже на вечір 23 грудня тексти цих документів у доступі на сайті Верховної Ради так і не з’явилися. Хоча й надійшли до апарату ВР іще 17 грудня.

Хай там як, Тиждень.ua вирішив перерахувати найцікавіші новоподані законопроекти. Отже. 

№1102 – «Про обов’язкове володіння і використання державної мови». Автор – Ігор Палиця.

№ 0009 – «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їхніх наслідків у населених пунктах, в яких розташовано об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України». Автор – Кабмін Миколи Азарова.

№ 1032-2 – «Про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо відновлення цілісної системи місцевого самоврядування у місті Києві)». Автори – В’ячеслав Кириленко та Ксенія Ляпіна.

№ 1113 – «Про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики» та інших законодавчих актів (щодо удосконалення державної мовної політики)». Автор – Вадим Колесніченко.

Він уже заявив публічно, що йдеться про необхідність писати імена та прізвища громадян України в так званих біометричних паспортах як державною, так і російською мовою. Але є інформація, що цим поправки не обмежуються. 

№№ 1171, 1118 – про пенсійне забезпечення та пенсії «окремих категорій осіб». Автор – Кабмін Миколи Азарова.

За наявною інформацією, в уряді вирішили-таки урізати захмарні пенсії суддям, міністрам, депутатам, прокурорам… Подивимось.

№ 1119 – «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо врегулювання питань відповідальності службових осіб)». Автори – Микола Томенко та Сергій Міщенко.

Навіть не знаючи тексту, котрий наразі недоступний, неважко здогадатись: це – про скасування статей Кримінального кодексу, за якими засуджено Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

№ 1127 – «Про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» щодо приведення його у відповідність до чинного законодавства України». Автор – Олег Канівець.

Депутат від «Батьківщини» отримав непевну, але гучну славу пропозицією вказувати в паспортах громадян їхню (громадян, не паспортів) національність. Між тим, повернення Києву самоврядування, мовчки відібраного Партією регіонів після перемоги Януковича, було б значно важливішою справою.

№ 1035-1 – «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо наслідків неможливості встановлення підсумків голосування в одномандатних виборчих округах)». Автор – Сергій Одарченко.

Як уже писав Тиждень.ua, опозиція має мінімальні шанси провести чесні перевибори на п’яти так званих спірних округах. Але вона мусила принаймні спробувати.

Читайте також: Війна за спірні округи: чи зможе опозиція повторити 2004 рік

№ 1152 – «Про заборону мови ворожнечі та висловів, що принижують людську гідність (стосовно образливих висловів «жид», «хохол», «москаль» тощо). Автор – Вадим Колесніченко.

(Без коментарів)

Так чи інак, а відстежити проходження цих законопроектів важливо.