1918 – 2018. Як світові лідери відзначили соту річницю завершення Першої світової війни

12 Листопада 2018, 19:45

Уперше річницю завершення Першої світової війни відзначають так глобально. Близько 70 світових лідерів приїхали до Парижа на запрошення французького президента Еммануеля Макрона. Так як рейтинги Макрона стрімко впали, а його реформи ЄС не підтримуються, французький лідер намагався скористатися цим заходом для того, щоб зробити внесок у розвиток міжнародних відносин. Зокрема, серед очільників, що прибули до столиці –  глава Білого Дому Дональд Трамп, український президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, канцлер ФРН Ангела Меркель, російський лідер Влідмір Путін та голова ізраїльського уряду Беньямін Нетаньяху.

 

Так, очільники держав приїхали у столітню річницю підписання перемир’я у Комп’єнському лісі у вагоні потяга французького маршала Фоша 11 листопада 1918 року, яке офіційно припинило війну. За чотири роки у боях полягли близько 2 млн німців, 1,5 млн французів, 750 тис. британців, 650 тис. італійців. Водночас Перша світова увійшла в історію цілим переліком нових видів зброї, вперше застосованих саме під час неї. Крім того, повоєнна система спричинила перестановку сил на міжнародній арені, крах чотирьох імперій (Австро-Угорської, Німецької, Османської та Російської) та врешті-решт зародження тоталітарних режимів в Німеччині, Італії та Іспанії. Між тим, поява першої міжнародної організації, Ліги Націй, не змогла встановити лад між державами й затвердити мир.

 

Також нововведенням від Франції був цьогорічний перший "Паризький мирний форум", під час якого Макрон, Меркель та генсекретар ООН Антоніу Гуттеріш виступили із промовами. Однак навряд чи заклики Меркель і Макрона щодо взаєморозуміння й мирного врегулювання конфліктів почули ті лідери, політика яких викликає тривогу в усього світу.

 

 

Тиждень.ua розповідає, як у Парижі пройшли пам'ятні урочистості з нагоди підписання Комп’єнського перемир'я.

 

 

 

Європейська безпека

 

Ще до прибуття Трампа у Париж президент Франції і глава Білого дому встигли подискутувати у соцмережах. Зокрема, напередодні Макрон закликав до створення "справжньої європейської армії" для захисту Європи. У відповідь американський президент назвав такий заклик "дуже образливим".  "Президент Макрон заявив про створення єдиної армії в Європі для захисту від США, Росії і Китаю… Але, можливо, Європі спочатку слід заплатити свою справедливу частку у фінансуванні НАТО, яку зараз значною мірою субсидують США!", – обурився Трамп у Twitter.

 

Однак вже під час зустрічі гострі заяви зникли і обоє очільників зустрілися 10 листопада у Єлисейському палаці з метою знайти спільні підходи до європейської безпеки. Французький президент поклав поклав руку на коліно Трампа і називав його "моїм другом".

 

 

Після зустрічі  Макрон заявив, що "несправедливо, щоб сьогодні європейську безпеку забезпечували лише Сполучені Штати".

У свою чергу, глава США  повторив свою позицію, що члени-країни НАТО повинні збільшити оборонні витрати. "Ми хочемо допомогти Європі, але це має бути чесним. Зараз тягар переважно беруть на себе Сполучені Штати", – сказав він.

 

 

Комп’єнський ліс

 

Німецький канцлер Ангела Меркель прибула до Парижа за день до урочистих заходів. Водночас Меркель стала першим лідером Німеччини, яка відвідала Комп’єнський ліс після закінчення Другої світової війни. Саме у цьому лісі на світанку 11 листопада 1918 року  у штабному вагоні командуючого військами Антанти французького маршала Фоша німецька делегація підписала перемир'я. Об 11 годині ранку пролунав сигнал "Припинити вогонь!".

 

Разом із Макроном вони відкрили пам’ятні плити на честь французько-німецького примирення та підписали книгу спогадів у копії вагону потягу.

 

 

"Цей день має бути не лише пам’яттю, але й закликом до дій", – сказала Меркель.

 

 

 

"Старі демони виходять на поверхню"

 

 

Урочисті заходи розпочалися з церемонії та виконання гімну Франції. Під час вшанування пам’яті загиблих у Першій світовій було запалено Вічний вогонь біля Тріумфальної арки. 

 

 

Очолив церемонію французький  президент Еммануель Макрон. Він виступив з промовою, в якій закликав пам’ятати уроки війни та не допускати їх у майбутньому.

 

"Старі демони виходять на поверхню. Інколи історія погрожує знову звернути на трагічний курс та зрушити нашу надію на мир. Давайте поклянемося, що мир буде пріоритетом над усім", – сказав він.

 

Крім того, Макрон попередив про небезпеку націоналізму. "Патріотизм – повна протилежність націоналізму. Націоналізм є зрадою патріотизму. Кажучи "Наші інтереси передусім, хай там що відбувається з іншими", ви знищуєте найцінніше, що може мати нація, те, що робить її живою, великою, і, щонайважливіше, її моральні цінності", – заявив він.

 

У свою чергу, Трамп і Путін на церемонію прибули останніми. Глава Білого дому  з дружиною Меланією прибули на церемонію на кілька хвилин раніше, ніж лідер РФ. Путін потиснув руку  Трампу та привітався з Макроном і Меркель. Також камери  зафіксували, як російський президент показав Трампу великий палець і поплескав його по плечу.

 

 

 

 

 

 

 

Паризький мирний форум

 

Після урочистої церемонії відбувся перший "Паризький форум заради миру", під час якого канцлер ФРН та французький лідер закликали міжнародну спільноту до єдиного підходу для відстоювання миру у світі. Так, Макрон, Меркель та генсекретар ООН Антоніу Гуттеріш виступили із промовами щодо важливості міжнародних інституцій у вирішенні конфліктів.

 

 

Глава німецького уряду застерегла, що "обмежений" націоналізм зміцнює позиції у Європі та за її межами. Водночас вона підкреслила, що готовність деяких країн сприяти розвитку особистих інтересів й ігнорувати зв'язок, на яких підтримується мир з часу завершення Другої світової війни, викликає тривогу.

 

"Якщо ізоляція не була рішенням 100 років тому, як вона може ним стати у такому взаємопов'язаному світі?", – заявила німецький канцлер. 

 

Однак президент США Дональд Трамп, який відстоює політику "Америка передусім" і раніше заявив, що пишається бути націоналістом, проігнорував форум. Його літак відбув із Парижа у Вашингтон незабаром після початку форуму.

 

 

"Вибори" в ОРДЛО

 

Проведення псевдовиборів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей теж стали частиною обговорень у Парижі. Так, під час зустрічі українського президента Петра Порошенка  з Макроном і Меркель, іноземні лідери дали чітко зрозуміти, що вважають "вибори" в "Л/ДНР" незаконними. "Була наголошена тверда позиція щодо засудження виборів (фейкові вибори на окупованій Росією території Донбасу, – Ред.) і підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави. Чітко було наголошено про те, що це є брутальне порушення Російською Федерацією взятих на себе зобов’язань в рамках мінських домовленостей", – заявив Порошенко.

 

 

Крім того, сторони обговорили питання просування пропозицій України щодо запровадження миротворців в окупованому Донбасі і підтримки української позиції по Нормандському формату.    "На моє глибоке переконання тільки миротворці здатні забезпечити безпековий компонент мінських угод, припинити обстріли і забезпечити, і примусити якщо хочете, Росію виконувати взяті на себе зобов’язання. Бо марно домовлятися з країною, яка не виконує навіть зафіксовані на папері зобов’язання, під якими стоїть підпис президента або уповноваженого Росією представника, посла. Це точно не прийнятно", – сказав глава української держави.

 

За словами Порошенка, питання звільнення українських  політв'язнів й повернення до обміну військових також згадувалися під час розмови лідерів.