▪   Інна Завгородня

Мить старої фортеці

ФОТО: Олена Черкес
У пошуках казки: берег Дністровського лиману
Матеріал друкованого видання
№ 52 (113)
від 25 грудня, 2009

Білгород-Дністровський — невеличке затишне містечко, та ще й з архітектурною пам’яткою світового рівня. Він лежить на березі Дністровського лиману вже третє тисячоліття поспіль: 1999-го місто урочисто відзначило своє 2500-річчя. Недарма ж біла перлина Одещини була визнана ЮНЕСКО одним із найстаріших міст світу. 

Панорама Аккерманської фортеці, яка височіє над широким лиманом, що тут-таки неподалік впадає у Чорне море, задовольнить забаганки найпримхливіших туристів. Поблизу мурів, вдало інкрустованих у довколишній краєвид, можна оглянути розкопки античного міста Тіра, однієї з перших давньогрецьких колоній Північного Причорномор’я. Дивлячись на фортецю з берега ­лиману, хочеться взяти її приступом. Із цим не виникне жодних проблем – треба лише оплатити вхідний квиток.  

Сучасна житлова частина Білгорода-Дністровського теж приваблива. Краєзнавчий музей, культові споруди, будівля художнього салону розкидані посеред мініатюрних приватних помешкань, що не поступаються садибам видатних міщан, позначеним у путівниках. Звичайні старі будиночки майстерно прилаштовані до сучасного побуту і створюють неповторний міський ансамбль, який багатьом іншим українським містечкам зберегти не вдалося. 

У місті є численні культові споруди, поміж яких грецька, вірменська та болгарська це­рк­ви. Різдво також можна зустріти у підземній церкві ­Іоанна Сучавського, що на вулиці Шабській.
Близькість курортної інфраструктури відчувається і в тамтешніх готелях: взимку ціни тут порівняно невисокі (70–180 грн на добу) і є також чималий вибір місць для ночівлі у приватному секторі.  

Як відомо, берег Дністровського лиману ще в ХІХ столітті облюбували швейцарські переселенці, заснувавши колонію Шабо, що уславилася виноробними традиціями. Тут і досі росте завезений зі Швейцарії елітний виноград. Недарма прапор Білгорода-Дністровського прикрашають три грона. Але взимку найліпше куштувати виноград вже у вигляді вина. Виробляють із нього і класичний шипучий напій Нового року, вибір якого потішить, адже ви на Півдні, де технології виготовлення шампанського опанували давно й успішно. Тому можна впевнено сказати, що новорічний смак і аромат цього міста, як і істина, – у грайливо-ігристому вині.