Міністерство оборони України презентувало сухі пайки нового зразка для військових. Про це йдеться на сторінці Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ в Facebook.

«Відрізняються вони не тільки зручною упаковкою з багатошарової ламінованої реторт плівки (чотири шари), яка зручна у використанні – готові страви у такій плівці можуть бути розігріті будь-яким способом, окрім відкритого полум’я. Але й тим, що у перших, других та м’ясних готових стравах не допускається використання будь-яких сторонніх хімічних домішок, ароматизаторів, підсилювачів смаку, барвників чи консервантів. Поки що у розробці набори для розігріву. Це якісний та, що не менш важливо – готовий продукт наближений до норм провідних армій світу, але з урахуванням особливостей українських традицій у харчуванні», - йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що страви у реторт упаковці можуть зберігатися до року.

Читайте також: Полторак придумав, як перевірити якість нових сухпайків для військових

Центр розвитку та супроводження матеріального забезпечення наголошує на тому, що буде проводитись ретельне дослідження готових пайків, щодо відповідності новим стандартам. Калорійність пайка спеціального призначення від 4300 до 4900 калорій.

«Сухі пайки старого формату не враховували особливостей навчально-бойвої підготовки (ведення бойових дій) різних за призначенням підрозділів, використання у мирний та воєнний час та індивідуальних особливостей харчування військовослужбовців. Окрім того, сухі пайки старого зразка мають багато суттєвих недоліків: великі габарити, незручність при транспортуванні та використанні, загроза деформації упаковки і, як наслідок, псування продукту, короткий термін зберігання (з компонентами) – до 9 місяців, низька якість продуктів та комплектуючих, відсутність засобів для розігріву. Калорійність пайків, заявлена виробником 3500 калорій, але у центру є сумніви з цього приводу», - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, раніше в Міноборони анонсували зміни в меню військовослужбовців. Наразі відповідний експеримент із харчуванням уже проводиться на базі військових частин в Академії сухопутних військ у Львові та в Одеській береговій базі ВМС.